Ves per on, un simple comentari un tant irònic que vaig fer en les xarxes socials i que no atacava a ningú en concret, sinó que reflectia una realitat generalitzada, m’ha donat la clau per a l’article d’avui. Sobretot després que Ali Brancal, vicealcaldessa i responsable de l’àrea d’Igualtat, entrara al debat com elefant en cristalleria amb atacs personals contra qui es va atrevir a dir públicament que trobava a faltar la presència femenina en el festival de música Arrankapins, organitzat per l’Ajuntament.

L’allau de respostes rebudes arran la meua publicació m’ha fet pensar que el tema mereix més atenció de la que li estem donant des de les institucions. Estic convençut que la senyora Brancal i jo estarem d’acord en què la falta de dones en l’escena musical rockera és una situació injusta emanada de la societat patriarcal que ens ha tocat viure i que cal solucionar, però la tendència creixent entre alguns polítics a considerar qualsevol crítica com un atac fa que carreguen contra qualsevol que qüestione mínimament la seua gestió, quan el que caldria és fer de les crítiques una eina d’aprenentatge per a millorar i corregir errors.

La contribució de les dones al món de l’art i la cultura sempre ha estat conscientment silenciada i la seua escassa presència als grups musicals no és casual, ja que històricament han estat relegades a un segon pla. A més a més, el rock arrossega molts arquetips masclistes dels quals serà difícil desprendre’s. Per trencar aquesta realitat i augmentar el número de dones que vulguen pujar guitarra al muscle a un escenari, cal donar suport a festivals com el Tremenda Fem Fest i cal que les administracions incloguen en les seues programacions a bandes femenines que ja estiguen en actiu. Tenim una experiència reeixida amb la música en valencià, que ha passat de l’ostracisme a viure un moment il·lusionant gràcies a la militància d’unes poques i a que molts ajuntaments estan apostant per incloure-la en les seues programacions. Des de Castelló en Moviment seguirem treballant en aquest sentit i presentarem una proposició que comprometa l’Ajuntament amb la contractació de bandes femenines en la seua programació.

*Regidor de CSenMoviment