Ser regidor d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic en aquests temps és sinònim d’haver d’estar pendent de les darreres notícies internacionals en relació amb l’escalfament global. Les notícies que ens arriben no són massa agradables; el mes de maig es va enregistrar la concentració de diòxid de carboni més elevada de tots els temps a la Terra (409.65 ppm) i aquest gas és un dels principals causants de l’elevació de les temperatures.

Alhora, Trump, als Estats Units (els segons majors emissors de CO2), ha abandonat l’Acord de París contra el canvi climàtic; una dificultat afegida per a aconseguir l’objectiu d’aquest pacte. Segons els científics, la barrera dels dos graus és l’única que pot aconseguir que les conseqüències del canvi climàtic no siguen desastroses i irreparables. Aquesta decisió dels EEUU, sens dubte irresponsable, només podrà ser contrarestada si la resta de països fem un esforç extra; tot i que cal esperar que molts estats i ciutats norteamericanes mantinguen els seus plans de lluita contra el canvi climàtic. Aquesta decisió, però, tindrà conseqüències negatives per als EEUU: perdran el lideratge en aquesta matèria i moltes de les innovacions associades a la defensa del clima seran liderades per altres països; un aspecte on podríem ser capdavanters.

A Vila-real vam convidar l’ambientòleg Andreu Escrivà perquè ens explicara amb dades què significa al País Valencià el canvi climàtic. Hi ha també tota una sèrie de consideracions d’ordre moral o filosòfic, per això vam convidar Àlvar Miralles, una persona compromesa socialment com a sacerdot. Fins a quin punt el capitalisme sense fre és també responsable? Què fem per una indústria ceràmica amb menys carboni? Cal que ho arreglem.

*Regidor d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic de Compromís per Vila-real