Quantes vegades han escoltat tots vostés aquella afirmació que deia «a Castelló mai no passa res, excepte a Magdalena»? O aquella altra de «a Castelló no hi ha res a veure»? Moltes, segur.

I no els faltava raó als que feien aquestes afirmacions perquè, malauradament, la nostra ciutat, cultural i patrimonialment parlant, va estar durant més de vint anys òrfena de lideratge. Mancava un projecte cultural que guiara les actuacions de l’Ajuntament i, especialment, de la Regidoria de Cultura. Tot era fruit de l’ocurrència i el cúmul de despropòsits va fer que la nostra ciutat perdera la capitalitat cultural de la província en post de ciutats veïnes que programaven més i millor.

Per això, un dels objectius que teníem en situar-nos al capdavant de la Regidoria de Cultura era que la nostra ciutat recuperara eixa capitalitat cultural. Canviar anys de programació repetitiva i anodina per ofertes innovadores i de qualitat requeria un bon projecte i de molta feina amb poc personal. Però ens vam posar mans en l’obra i vam analitzar què es feia, com es feia i quan es feia per veure què manteníem i què creaven per tal de buscar el nostre espai: un espai propi que una ciutat com Castelló havia de tindre.

I, humilment, crec que hem fet molt per trobar-lo. Amb propostes com el Festival Internacional de Cinema i Músic (CIM), únic a tot l’estat, o l’Arrankapins. Tenim també la Mostra d’Arts Escèniques, el TROVAM, el FeCStival, l’Undergrau, la Fira d’art contemporani Marte i moltes propostes més.

La més pròxima serà els 27, 28 i 29 setembre. El MUT!, el Festival Internacional d’Arts Escèniques Sense Text celebrarà la quarta edició amb més de 20 actuacions de companyies internacionals que ens captivaran, ens emocionaran i ens remouran les consciències sense utilitzar la paraula. Teatre de carrer en estat pur.

LA CULTURA, pensen alguns, no serveix per a res. I així, sense consideració, ens mirem als que la defensem. Perquè la cultura, lectores i lectors, trau a la gent al carrer, genera riquesa social i econòmica, enforteix les relacions humanes i socials, transmet valors, visibilitza la defensa els drets humans...

I tot això farem aquest cap de setmana a Castelló. Fer i viure la cultura sense text. Vinguen a gaudir del MUT! 2019.

*Regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló