Sempre s’ha dit que «la unió fa la força» i és una dita ben certa. Per això, des dels inicis de la regidora de Participació Ciutadana ens vam proposar com a repte oferir formació a la ciutadania organitzada, obrir el camp de la participació en sectors que no participaven i visibilitzar la feina de les associacions. A més, des de totes les regidories s’han assumit processos participatius que acaben millorant les decisions que prenem. Tot i que no totes les decisions han estat del gust de tots, hem treballat perquè cap consecució en participació es poguera percebre com beneficiar a uns a costa de perjudicar als altres.

Vam voler obrir el procés de pressupostos participatius a tota la ciutadania, oferint plataformes electròniques per facilitar la participació. Volíem que la gent que no s’implica habitualment en el món associatiu, es qüestionara si volia fer-ho. Cap intenció de valorar uns tipus de participació per damunt d’uns altres. Les voluntats individuals de participació són l’origen de les associacions, si som capaços de fer el salt de l’interés particular a l’interés col·lectiu.

A Castelló hi ha inscrites unes 2.000 associacions, més de 700 estan en el registre municipal, encara que moltes no tenen les dades actualitzades i en això treballem de valent des de la regidoria. És important que la informació de les entitats siga accessible per a tota la ciutat Hem articulat una oferta formativa per la qual, sols en 2018, hem fet 31 tallers d’obligacions documentals i obligacions fiscals. Prop de 180 associacions diferents han passat pels tallers. I el que és més important, totes elles tenen tota la documentació organitzada per tal que quan se’ls requerisca per part d’una administració, siga tot més fàcil.

Sovint es critica en el carrer que les associacions «viuen» dels diners de l’administració i hem volgut fer també l’esforç d’ajudar-les a demostrar que no és així. Hem elaborat un informe de l’impacte que el teixit associatiu té en la ciutat. Amb les associacions que han volgut col·laborar en proporcionar les dades per a l’estudi. Aquestes han sigut 43 associacions, 33 d’elles veïnals, però també culturals, juvenils, d’àmbit social, regionals.... han format part d’aquest estudi que el que ha evidenciat és que subvencionar les entitats no només és important, sinó que és imprescindible. Les subvencions són la manera de construir conjuntament, de corresponsabilitzar-se en les decisions i en les accions. Hi ha molta ciutadania organitzada que treballa pel bé comú, de forma voluntària i altruista.

Per això hem millorat també la política de subvencions municipals. Hem ampliat el període perquè les associacions puguen fer projectes de més durada i millor qualitat. Tramitem el pagament anticipat de les subvencions per tal que les associacions tinguen liquiditat i els comptes siguen més transparents. No podem obligar les associacions a avançar els seus recursos. Gastem prop de 3 milions d’euros que es donen a les associacions per tal que elles els destinen als programes i activitats que creuen que la ciutadania necessita. A l’ajuntament treballem per estar a l’altura de les ganes de participar de la ciutadania, les associacions també són el motor del canvi d’aquesta ciutat.

*Vicealcaldessa de Castelló