Amb tota probabilitat, vosté els ha preguntat a les seues filles, néts o nebodes si tenen ganes d’anar al col·legi. Aquesta manera d’iniciar una conversa amb un infant ha adquirit un significat més transcendent en els últims mesos. Els xiquets i xiquetes sempre proposaran una resposta negativa però les ganes que la normalitat aplegue dins del que ja sabem, de la regularitat, són comuns a tothom. Recordem, el fet educatiu és un acte social de primera magnitud i tornar a relacionar-se a través de l’ensenyament no és només un dret fonamental (que no és poca cosa), és un desig. És comprensible que la comunitat educativa en el seu conjunt encara tinga un sentiment d’incertesa i és important transcendir el que ens ha passat per tal d’entendre-ho. Estem parlant de la minva més gran de drets des que la democràcia s’instal·là a Espanya definitivament. No obstant això, el que ja ha ocorregut ens ha servit per tal de controlar el que no hauria de tornar a passar i és a partir d’aquesta experiència que hem posat cura per a preparar el curs 2020-2021.

La Conselleria d’Educació ha dissenyat un inici de curs que ha previst totes les circumstàncies que poden ocórrer dins dels centres educatius. I és que hem de comptar que aquest curs serà força diferent, amb més mesures i més precaucions que mai. Tanmateix, tot està disposat perquè la presencialitat guanye terreny i que es mecanitzen mesures que afegiran la seguretat diària que necessita l’educació. La màscara i la distancia ens acompanyaran durant tot el curs i els respecte de mesures com la higiene de mans garantirà la seguretat a les aules.

Ajuntament, Conselleria i centres dedicarem més recursos que mai però la confiança vindrà de mans no sols dels docents i dels equips directius sinó del conjunt de la comunitat educativa. La batalla es lliura a conseqüència d’un virus, però la resposta ha de ser una consciència cívica i col·lectiva i quin millor lloc per realitzar-la que als centres educatius. Aquest curs se’ns presenta un repte i una oportunitat fer de les aules un espai segur, però també un espai per al civisme. Molt bon curs 2020-2021! H

*Regidor d’Educació de Castelló