Dins la gran tradició erasmista va tenir un gran predicament l’aurea mediocritas. El concepte és antic, al parèixer, Horaci ja el menciona a les seues ‘Odes’. El terme fa referència al daurat terme mig, a la daurada mediana. Un gran erasmista espanyol, Alfonso Valdés, en un dels seus diàlegs, ‘Mercurio y Carón’, en defensa d’un cristianisme interior i e-ssencial, basat en l’amor i la concòrdia, fa que es condemne la gent més principal: un predicador, un duc, un bisbe, un cardenal, un rei, un hipòcrita i salva un senzill i humil home casat que havia tingut una existència tranquil·la, apetible i gris.

Davant tot el que ens està passant, he pensat que el terme bé podria tenir parangó en una aurea quotidianitas, la daurada normalitat. Quant la tirem ara en falta aquests dies! I quant cansada, avorrida i plúmbia se’ns presenta en múltiples ocasions. Qui ens haguera de dir fa tan sols uns dies que no eixiríem al Pregó, que el diumenge no aniríem a la Romeria, no esmorzaríem a Sant Roc, amb els apretons de rigor no arribaríem a l’esplanada de la Magdalena i no enfilaríem la saturada pujada a l’Ermita. Res ha estat possible. Quantes vegades hem escoltat fins al fàstic el Rotllo i Canya, tantes que ja no li prestem ni atenció i com va arribar al més profund i ens va emocionar fins a la llàgrima, el escoltar-ho el passat dissabte en un WhatsApp acompanyat per aquestes sentides paraules del benvolgut amic Vicent Zaragoza. «Per a tota la nostra gent, la de Castelló, estiga on estiga, el rotllo i canya de Pepito García. Escolteu! Endavant! Ànim. No esteu soles, la nostra música ens uneix i ens dóna força!

Pensem que la nostra normalitat, tot el que ens rodeja, està lligat per la regularitat i la necessitat i tot és contingent, tot pot canviar, és d’una manera però podria ser d’un altra. La vida ens eix al pas i ho canvia tot, ens sorprèn i ens desbarata. Però ací està també l’humanitas, un altre gran concepte renaixentista. I els humans tenim com a gran qualitat la libertas. La llibertat no és elegir el que ens passa, sinó respondre d’una o altra manera a allò que ens passa. I la resposta exemplar de la ciutadania des de la responsabilitat i el civisme ens farà superar aquesta greu situació. L’administració pública estarà ací, el president de Govern ha anunciat més de 200.000 milions d’euros i altres mesures molt importants. Nosaltres, des del nostre àmbit de la Diputació Provincial, també estarem ací amb un important pla d’ajudes. Tots junts perquè més prompte que tard tornen a l´enyorada aurea normalitas.

*President de la Diputació de Castelló