+
Accede a tu cuenta

 

O accede con tus datos de Usuario El Periódico Mediterráneo:

Recordarme

Puedes recuperar tu contraseña o registrarte

 
 
 
   
 

Opinión

 

El turno

Autogovern i canvi climàtic

 

JOSEP PASQUAL Sancho
09/07/2017

L’Estat espanyol s’organitza en comunitats autònomes. Són entitats que representen l’expressió de la voluntat d’autogovern i han de servir per a satisfer les necessitats de la ciutadania, alhora garanteixen el dret a dissenyar polítiques pròpies per part de la població que integra les diferents nacionalitats i regions; tal i com disposa la Constitució.

L’autonomia no ha caigut del cel. No cal que ens remuntem a l’època foral en què Les Corts Valencianes eren el cor del nostre sistema legal i polític, dins d’un sistema propi de l’Antic Règim i que, malgrat això, mantenia una representativitat avançada per a l’època; justament el model que cap monarca absolutista haguera desitjat, la qual cosa ens dóna una visió clara sobre els motius que van dur a l’infaust Felip V a abolir Les Corts l’any 1707.

L’autonomia política no és una herència que es rep i es manté immune a les agressions que sovint li són llançades, sinó que es guanya dia a dia, exercint-la i defensant-la; de la mateixa manera que ho van fer els valencianistes durant la Segona República, els quals, encara que no disposaven d’un estatut d’autonomia, van ser capaços de crear institucions pròpies com ara la Biblioteca del País Valencià, en ús de les legítimes atribucions que la Constitució de 1931 garantia als diferents pobles de l’Estat. En l’actualitat, la nostra autonomia rep nous atacs, en forma d’impostos finalistes que se’n van de les nostres mans, tot i que les competències siguen nostres. És el cas dels 5 milions d’euros que l’Estat recapta al nostre territori en imposts per emissions de CO2. La indústria ceràmica ho paga, però ací ens quedem amb el fum i els diners per a combatre el canvi climàtic se’n van a Madrid. És intolerable: diguem prou!

*Regidor d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic de Compromís per Vila-real