Fa uns dies es publicaven les dades de l’atur i les cotitzacions a la seguretat social, dues dades que sempre hem d’analitzar juntes. El resultat és que hem reduït i molt l’atur i hem començat a recuperar llocs de treball i poder adquisitiu. Encara estem lluny del nostre objectiu, però és una bona mostra del treball del govern del Botànic si ho comparem en les dues últimes legislatures del PP.

A Compromís podem estar ben orgullosos d’haver treballat per la gent del nostre país, d’haver sigut coherents i haver-hi portat a terme allò que reivindicàvem en el carrer. Volíem una educació pública de 0 a 3 anys. I hem començat a posar en marxa aules de dos anys gratuïtes en els centres públics, complint amb el que prometíem. De fet, a la nostra ciutat començarem el curs que ve amb 9 aules per a xiquets i xiquetes de 2 anys. Mentre nosaltres fem això, el nou govern andalús de Ciudadanos, PP i Vox puja l’import a pagar a les guarderies.

No sols això, Compromís demanava una educació pública i de qualitat, i hem revertit les retallades, hem invertit en les escoles, hem incrementat beques i hem fet el banc més gran de llibres que es coneix, aconseguint la gratuïtat dels llibres de text. Recorda quant havia de pagar per a què els seus fills tingueren llibres?

També es nota a Madrid la presència de representants de Compromís, ja que açò ha fet que estiguen sobre la taula temes i pobles dels quals mai es parlaven. De què les grans inversions que necessitem en les comarques de Castelló no són ni les dessaladores, ni la plataforma del Castor. Les inversions que necessitem són un rodalies digne i un Corredor Mediterrani que ajude la nostra indústria a ser competitiva.

Recorda quan sols es parlava de liberalitzar l’AP-7? Ha sigut gràcies a la presència de Compromís. Ara, els mateixos que ampliaven la concessió de l’autopista es peguen de galtades per ficar-se la medalla d’acabar amb aquest peatge.

Compromís hem vingut per donar-li la volta al model econòmic de la dreta basada en l’especulació urbanística, un model que hem desterrat en Castelló. Treballem per recuperar l’economia productiva i per posar a les persones en el centre de les nostres polítiques: eliminar el copagament farmacèutic; recuperar la teleassistència; defensar la diversitat; lluitar per la igualtat; posar la cultura a l’abast de tothom; tramitar les ajudes de dependència com toca; pedalejar més i aconseguir menys contaminació... I tot això ho estem fent possible perquè estem presents en totes les institucions.

El pròxim 28 d’abril tenim eleccions generals i també autonòmiques. I vostè ha de triar qui vol que el represente, perquè eixa serà la persona que haurà de fer polítiques. Vostè haurà de decidir si té continuïtat tot allò que ja hem fet, i si és imparable tot allò que encara volem fer.

En un món amb tant de soroll toca parar-se i fer memòria. Recordar com estàvem i pensar, per un moment, en com hem arribat ací. No és una recomanació menor, en aquesta època de fake news i saturació, de la immediatesa, o parem i reflexionem, o ens intentaran enganyar. Perquè per molt que alguns alcen banderes, murs i sordera, la realitat és ben diferent.

*Vicealcalde i portaveu de Compromís a l’Ajuntament de Castelló