Amb tot el rebombori, legions de mitjans de comunicació i espectacle del qual és capaç d’organitzar el Govern d’Espanya i el seu responsable, Mariano Rajoy, l’AVE ha arribat --diuen-- a Castelló. Diuen, perquè de les tres paraules que componen la marca AVE, l’única que és certa és «espanyola». Alta velocitat, aquest tren, no en té. El primer viatge, carregat somriures, bones paraules i periodistes, va arribar a Castelló amb 30 minuts de retard. Colossal. Al web de Renfe tenen un poc més de cura amb el horaris, però reconeixen que el temps per arribar de Castelló a la capital autonòmica són 42 minuts, davant els 38 que li costa ara a l’Euromed. Això sí, el bitllet és un 30% més car.

Però el viatge inaugural de l’AVE no només va arribar amb 30 minuts tard. Ho va fer amb tres anys de retard sobre la data anunciada per Govern. I per si no en tinguérem prou, fins al 2022 no es completaran totalment les obres. Així doncs, què han inaugurat? Perquè el Corredor Mediterrani tampoc no està més prop de fer-se realitat. Allò que ens hauria d’unir a totes és, des de dimarts passat, un poc més difícil d’aconseguir. El tercer fil --una via amb característiques tècniques que permeten el pas de trens ràpids-- havia de fer possibles les connexions ferroviàries amb Europa i, per tant, facilitar l’exportació de mercaderies i impulsara l’economia del País Valencià. Ara tenim connexions en sentit invers, amb el tercer fil només en alguns trams però, ei, anirem a Madrid a fer turisme còmodament asseguts.

A canvi de què? Doncs a canvi dels entre 80 i 95 euros euros que costa el bitllet en turista i de que milers de ciutadanes i ciutadans hagen patit i patisquen una retallada sense precedents en el servei de trens de Rodalia. A les molèsties, cancel·lacions i retards infinits patits durant el període d’obres, s’han de sumar els temps de trajecte que han quedat finalment i que són notablement més alts que abans.

El president Rajoy es va fer un embolic en la presentació del seu AVE i va dir que Renfe ja havia venut «4.700 tiquets de avión». Pot ser pensava en la quantitat de milions que han volat en fer realitat un desastre en infraestructures més del seu Govern.

*1ª tinenta d’alcaldessa d’Almassora