Diu el Pregó de l’enyorat Manuel Villarreal que Vila-real és un poble que «sap cansar-se i sap fer festa, sap viure en pau i treball». Els vila-realencs i vila-realenques sempre ens hem caracteritzat per ser gent treballadora i esforçada, però hui, després d’un any d’esforç i treball, arriba el moment de demostrar que també sabem fer festa.

Saber fer festa no és només saber divertir-se. És obrir a les nostres vides un parèntesi de 10 dies de convivència i retrobament, de posar per davant les arrels i tradicions que ens fan ser qui som i honrar la figura que ens uneix a tots: el nostre patró, Sant Pasqual. Les festes són també, i així ho he defensat sempre, una oportunitat única d’exposar tot el que som: els nostres clubs esportius, associacions culturals, entitats solidàries, establiments, col·lectius de tot tipus, aprofiten aquests dies per exhibir les activitats que desenvolupen al llarg de tot l’any. I això fa també que tots i cadascun dels vila-realencs ens puguem vore reflectits en el programa.

Un programa que no seria possible sense l’esforç de la Junta de Festes, el seu president, Jose Pascual Colás, i tot el seu equip. Ni sense les penyes, presidides en la Comissió per David Garcia, autèntic motor de la nostra festa.

Des de l’aparició de les primeres penyes als anys 80 del segle passat, el seu paper a la nostra festa ha sigut i és clau. Però no podem obviar que, en els últims anys, s’han produït una sèrie de canvis importants en la manera de viure la festa que han ocasionat problemes de convivència. Per això hem creat la Comissió especial de convivència amb les penyes i estem treballant en una modificació de la normativa que aplique sancions més estrictes i reforce la regulació dels casals. Mentre arriba, en aquestes festes anem a començar a aplicar ja un control estricte dels casals per garantir que tots ells estan degudament registrats. Sabem que el 95% de les penyes són respectuoses. Però no podem tolerar que l’altre 5% embrute la convivència a Vila-real, no només en festes sinó durant tot l’any.

Visquem tots i totes les festes en germanor, exprimim cadascun dels actes que ens han preparat la Junta de Festes i la Comissió de Penyes, acompanyem la reina, Carmen, i les seues dames, gaudim la música, la bona taula, la tradicional xulla --per primera vegada, d’Interés Turístic Provincial-- el ball, el teatre, la dansa, l’esport... que tan bé saben fer les nostres agrupacions. I no oblidem treballar cada dia per a seguir les passes d’aquell pastoret de Torrehermosa que, des de la seua passió per l’eucaristia i la humilitat, senzillesa i dedicació als més necessitats va deixar una empremta que ens ajuda a ser millors.

Les festes són ja moltes coses, però, per damunt de tot, el sentiment compartit d’estima pel nostre mes volgut frare franciscà, Sant Pasqual, de qui enguany celebrem els 400 anys de la seua beatificació.

Com a ciutat acollidora que som, convidem a tots a vindre a viure les festes a Vila-real, la vostra casa.

*Alcalde de Vila-real