Les últimes setmanes estan sent molt intenses a Betxí. Especialment perquè tenim en marxa importants projectes madurats durant molts mesos i que ara, per fi, veuen la llum. Projectes que, essencialment, van encaminats a modernitzar la nostra mobilitat urbana, a fer-la més sostenible i més respectuosa amb el medi ambient. I a fer que, en definitiva, retorne la gent a les places i als carrers. Com sempre i des de sempre.

Estem a hores de finalitzar l’asfaltat de diversos carrers i camins rurals i de completar la transformació d’una de les artèries principals, l’avinguda Joaquim Dualde, on s’ha renovat tota la xarxa hidràulica i elèctrica i s’ha refet tot el sistema de recollida de pluvials. Però sobretot, on s’han creat més espais per als vianants i s’ha augmentat considerablement la seguretat dels conductors amb la construcció de la rotonda d’accés nord-est.

Al mateix temps, de forma paral·lela, ja s’han iniciat les obres de peatonalització de la plaça Major i de l’Església, del carrer Major i de la Pietat, al nucli mateix del casc urbà. I en breu es donarà el tret d’eixida a la V Fase de Restauració del Palau i, sobretot, a la transformació en un camí escolar d’una altra de les artèries clau de Betxí, com ho és l’avinguda Sant Josep Obrer.

Tot plegat, ens trobem al davant d’una inversió de més d’un milió d’euros, finançat en part amb fons europeus, de la Generalitat i de la Diputació. Perquè la mobilitat vol dir moltes coses. Significa que ens movem per canviar el nostre poble a millor, per fer-lo més modern, amb més protagonisme per a les persones. Significa també que s’inverteixen diners que creen ocupació directa i negocis indirectes com la restauració i dels serveis auxiliars, per exemple; i mobilitat significa, també, que ens hem mogut molt i bé per aconseguir subvencions per a millorar la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes. I eixe és l’autèntic motor de tot açò.

*Alcalde de Betxí