T ots els anys, quan s’apropa el dia de Sant Jordi, 23 d’abril, el Dia Internacional del Llibre, solem participar en el periòdic Mediterraneo amb un article sobre llibres o biblioteques. Enguany és un any diferent, ja que ens trobem confinats a casa, des del passat 15 de març, degut la pandèmia de coronavirus, covid-19, que estem passant.

Davant aquest situació de reclusió, tota la comunitat universitària ens hem posat a fer teletreball. Aquest canvi de presencial a no presencial s’ha fet en pocs dies. En altra situació, en qualsevol institució pública o privada, aquesta transició haguera dut mesos o inclòs anys. En canvi, pel que podem constatar, s’ha fet aquest procés molt bé en tots els àmbits de la universitat amb una perfecta coordinació amb els membres de l’Equip de Govern, i sempre seguint les directrius de la Rectora.

La Biblioteca universitària, a l’igual que altres serveis, va presentar al Vicerector d’Investigació un pla d’actuació de funcionament online per tal de continuar facilitant servei als nostres usuaris. Una vegada acceptat aquest pla de treball pel Vicerector i Gerència es va posar en funcionament el passat 25 de març. Avui, pràcticament tot el personal de la biblioteca està realitzant tasques no presencials, distribuïts en onze àrees de treball. Una de les primeres qüestions que ens plantejàrem fou: quins recursos digitals oferim a professors i investigadors? El primer pas fou recopilar tots els recursos online que disposava en eixe moment la biblioteca: al voltant de 150.000 llibres electrònics i uns 80.000 títols de revistes electròniques. A tots aquests materials s’afegiren els diversos oferiments gratuïts dels nostres proveïdors i editorials, que obren, mentre dure aquesta situació, a tota la nostra comunitat universitària i sense cost, tot els seus fons digitals. A continuació, amb tot aquest material digital, el propi i el que ens oferien les editorials, vam habilitar una pàgina web específica que recollia tots els portals de recursos bibliogràfics i acadèmics els quals estem contínuament actualitzant i incorporant-ne més.

Aquesta informació la vam difondre al moment, per tots els canals de comunicació de la universitat i en les xarxes socials. La resposta i acollida per part del professorat ha estat molt positiva.

En paral·lel als recursos per al professorat ens vam posar a treballar en una pàgina web especifica per als estudiants que recull la bibliografia recomanada, evidentment electrònica, de les diverses assignatures, agrupant-la per graus que s’imparteixen en la universitat. A més, aquesta pàgina web recopila diverses editorials que tenen principalment manuals universitaris. Tot aquest volum d’informació es troba estructurat i distribuït per seccions i resulta molt fàcil de localitzar a través del catàleg virtual de la biblioteca UJI summon (el que podríem dir el google de la biblioteca) que permet identificar i filtrar les cerques d’informació així com triar el suport paper o electrònic.

Un altre recurs tant per a professorat com per a estudiantat és el Repositori Institucional , creat l’any 2009, amb l’objectiu de fomentar l’accés obert i sostenible. El repositori compta amb 55.000 documents. Tota aquesta informació s’estructura en vuit comunitats, entre les quals cal destacar la d’Investigació, que recull la producció científica de l’UJI, l’Arxiu digital Espanya-UE i l’Arxiu Digital de Castelló. Aquest última té prop de 15.000 documents digitalitzats de pràcticament tots els pobles de la província de Castelló. Com a merament informatiu direm que el Repositori UJI, l’any 2019, va tenir un milió i mig de consultes.

A més dels recursos bibliogràfics i documentals esmentats estem donant resposta a totes les qüestions i preguntes que se’ns plantegen i que apleguen a través del correu electrònic biblioteca@uji.es. La resposta és immediata. També mantenim una comunicació molt directa amb els usuaris a través de les xarxes socials.

Una altra qüestió que ens estem plantejant és el «dia després» d’aquest confinament, quan tornem a la normalitat. La biblioteca UJI juntament amb altres biblioteques universitàries espanyoles estem elaborant propostes de protocols de seguretat i d’actuació. Una vegada recollida tota la informació i elaborat un estudi es presentarà a les respectives universitats, als diversos comitès de seguretat que segurament es crearan per tal d’establir mecanismes d’anar a poc a poc obrint instal·lacions i serveis. Evidentment, el comptar amb aquests protocols consensuats i normalitzats amb altres biblioteques universitàries facilitaran moltíssim els processos. A ben segur, totes aquestes idees i mesures per al desconfinament de les biblioteques seran de molta utilitat per a les autoritats de les universitats. En aquest sentit, ens estan resultant útils i d’interès les recomanacions que fa la Biblioteca Nacional o els diversos blogs que tracten sobre aquest tema.

En definitiva, malgrat trobar-nos amb aquesta situació extraordinària i excepcional, la biblioteca continua sent un servei bàsic, esencial i estratègic, i amb un clar compromís, ara virtual, amb els nostres usuaris. Cal adaptar-se a esta situació i, en conseqüència, millorar els procediments, marcar prioritats i, en definitiva, aconseguir un bon servei. A ben segur, d’aquesta situació sortirem més enfortits i amb un nou enfocament i una nova visió de les necessitats d’informació.

*Director de la Biblioteca de la Universitat Jaume I