Quan des de les administracions elaborem i implementem polítiques d’igualtat ho fem perquè és un mandat legal. Quan programem accions per afavorir la igualtat efectiva entre homes i dones estem, senzillament, complint la Llei Orgànica per a la Igualtat efectiva de dones i homes. Però també l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic, de 2007. En aquest estatut s’indica que les administracions públiques estan obligades a respectar la igualtat de tracte i d’oportunitats en l’àmbit laboral i, amb aquesta finalitat, han d’adoptar mesures dirigides a evitar qualsevol classe de discriminació laboral entre dones i homes. Diu que les administracions públiques han d’elaborar i aplicar un pla d’igualtat a desenvolupar en el conveni col·lectiu del personal funcionari.

Els plans d’igualtat són un conjunt ordenat de mesures, adoptades després de fer un diagnòstic de situació, per a assolir la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes i a eliminar la discriminació per raó de sexe. Això vol dir que cal fer un diagnòstic de com està la situació respecte a la igualtat en l’administració que corresponga. Sense diagnosticar prèviament, un pla d’igualtat no té massa sentit. El diagnòstic t’assenyala quines són les mesures a adoptar per eliminar les possibles discriminacions o per evitar que passen.

Han de fixar-se uns objectius concrets, ha de descriure quines estratègies se seguiran. Cal tindre clar que, com, qui i quan. S’ha de poder avaluar cada mesura.

La llei fixa també quines àrees s’ha de contemplar específicament. Com s’accedeix a ser persona treballadora d’eixa administració, quines classificacions professionals hi ha, com s’accedeix o es passa d’unes a altres. Quines són les retribucions, com s’ordena el temps. Si hi ha mesures de prevenció i actuació en matèria d’assetjament per raó de sexe.

Cal que el procés siga transparent i clar i que tot puga aplegar a la ciutadania. Les administracions han de ser l’exemple. A l’ajuntament estem elaborant el segon. Altres administracions encara no en tenen. Incomplint la llei des de 2007 fins a 2019. Els plans d’igualtat, motor del canvi.

*Regidora de Compromís per Castellón