S’acaba l’any i amb ell esperem que s’en vaja tot allò que no ens ha anat bé. És difícil destriar quina part de responsabilitat individual tenim en allò que voldríem esborrar i quina part és «culpa» d’altres.

És difícil però és bàsic per tal que no es tornen a repetir els comportaments que ens aboquen al fet que les coses no isquen bé. Si continuem fent les mateixes coses de la mateixa manera, si utilitzem les mateixes eines i recursos, si tenim la mateixa actitud, cap lògica diu que fent el mateix de sempre obtindrem resultats diferents.

Aprendre idiomes, anar al gimnàs o veure més la família. Fer reformes a la casa, canviar el cotxe vell. No discutir amb el cunyat, intentar dur-se millor amb la nora, escoltar més els fills.... Gran part del que volem canviar depén de nosaltres.

Per a nosaltres, al govern, cada dia és com una nit de cap d’any. Amb la diferència que el que nosaltres volem canviar i millorar no ens afecta només a nosaltres, sinó a tota la ciutadania. Cada dia volem que el demà siga millor. Cada dia fem plans, propòsits de millora. Portem tota la legislatura treballant per tal que els vostres dies, mesos i anys siguen bons. Per canviar les actituds generades per 24 anys de govern del PP. Per netejar la casa, canviar els «mobles». Per tal que l’ajuntament tinga el «múscul» que necessitem per fer realitat els projectes de millora. No volem que la ciutat continue sent allò que era quan la vam trobar. Trista, apagada, opaca, desil·lusionada, assolada. I per canviar una situació el més sensat és canviar les actituds, les formes, els procediments. Canviar i millorar tot el que siga possible.

Calia canviar l’actitud de les persones, de la gent que treballava a la casa. També ens agradaria canviar l’actitud de les persones en els partits de l’oposició i vull creure que la nostra bona feina la fa canviar. Però partim d’objectius diferents. A nosaltres ens preocupe el vostre benestar. A part d’ells, aconseguir que no augmentem la vostra qualitat de vida. I s’esforcen molt, en fer mal.

Ha de ser dur per al Partit Popular encarar un altre canvi d’any des de la bancada on els heu posat amb els vostres vots. La seua satisfacció maligna cap a les errades dels primers mesos, el seu discurs que no sabem gestionar (ells, quins mestres de gestió!), la seua convicció que anàvem a fer-ho tan malament que la gent clamaria pel seu retorn. És normal que estiguen disgustats i desnortats. No sé quins seran els seus bons propòsits per a l’any nou. El que estic segura és que no seran bons per a la ciutadania perquè es basen a entrebancar les polítiques de canvi.

Mireu la ciutat i penseu si voleu que tornen els vells temps. Més enllà de festa al carrer, d’activitats per a totes les edats, més enllà de les ajudes concedides, dels llocs de treball creats, les obres de millora fetes en camins, instal·lacions, escoles. Activitats esportives, educatives, de joventut, d’igualtat. Més important que el què, està el com. Amb transparència, amb participació real, de la que ajuda a decidir. En valencià. De forma inclusiva, amb perspectiva de gènere, sense violència.

Treballem perquè cada dia pugueu dir amb satisfacció que sou de Castelló. Tindrem un bon 2018. Millor encara que el 2017. I ho aconseguirem amb vosaltres.

*Vicealcaldessa de Castelló