La pròxima setmana comença agost. Moltes persones hauran acabat les seues vacances, altres les començaran. Plans, previsions, expectatives... Quan planifiques un viatge cal tindre ben clars els objectius perquè no és el mateix unes vacances de festa i marxa nocturna que unes de tranquil·litat al poble de l’àvia. No cal la mateixa preparació per a anar a l’apartament de Benicàssim que als fiords noruecs. Si vas en tren o si agafes l’avió. Si fa fred o calor.

Si no compleixes els objectius pot ser per una multitud de factors, encara que es pot donar la culpa al lloc, no sempre és el destí el responsable del fet que ens sentim frustrats. Tinc una coneguda que va anar de viatge de noces a Grècia i em deia que no li havia agradat gens, a mi, que estiuege allí des de fa anys i panys... «Està tot trencat», em deia aquesta xica desconcertada. «I demanes truita de creïlles i no en tenen»; sort que ara s’ha posat de moda el turisme gastronòmic i estem tots un poc més oberts a provar coses noves...

Quan viatges, com en política, cal tenir ben clars els objectius. Qui s’arrima a la política per la «fiesta que nunca acaba» es comporta d’una manera determinada. Qui pense que ser polític li obrirà portes laborals quan deixe de ser polític, evidentment no considerarà poc ètic anar fent amistats i afavorint en allò que puga als possibles contractadors. També et trobes als que volen afavorir als seus. Si són del partit que fa anys que estaven fent-ho, ja saben com actuaven, ho han dit diferents persones en seu judicial.

I clar, gastar la política per a interessos propis, que és del que estem parlant, és, afortunadament, cada vegada més difícil.

Cada acció que fem per la transparència allunya encara més les possibilitats que tornen les velles pràctiques. Fer que totes les empreses i les persones puguen concórrer a subvencions, licitacions i altres, en igualtat de condicions fa difícil que altres puguen tornar a formes d’actuar més fosques. Mèrit i capacitat per a les contractacions. Licitacions, plecs, documentació penjada en obert.

L’actual govern de l’Ajuntament de Castelló té els objectius molt clars: millorar el benestar de les persones que ací hi viuen. I per a aquest viatge tenim una magnífica guia que és el Pacte del Grau. I uns companys de viatge valents i decidits. Perquè sense saber ben bé que ens anàvem a trobar en aquest viatge, vàrem fer un pas endavant per recórrer cada punt de la nostra guia. Portàvem sabatilles per caminar en pla i calen grampons per a sobreviure i avançar entre la desídia en la qual estava la ciutat. I si, no patisques que veníem vacunats per a no caure en l’amiguisme i en el qué hay de lo mío.

Perquè a l’ajuntament feia un fred terrible quan vam aplegar i vam començar a obrir carpetes i revisar procediments. I que aquest viatge de tres anys l’hem fet amb la llosa damunt d’un finançament manifestament injust, de deutes històrics i de sentències que ara ens apleguen per malifetes del govern anterior.

Però malgrat tot, està sent un bon viatge. Perquè l’objectiu del viatge és el vostre benestar i en ell ens centrem. Que passem, tots i totes, un bon estiu tant si marxem o ens quedem. Bon viatge pels guerrers que al seu poble són fidels.

*Vicealcaldessa de Castelló