Com a base, la prevenció. I com a ferramenta, l’educació. Així és com entenem a Borriana la construcció d’un futur millor per a la nostra ciutat; més just, més igualitari i més tolerant. I per tal de seguir avançant en eixe camí de progrés i justícia social, es poden triar diferents itineraris, companys de viatge o eines diverses, encara que amb el que estem fent a Borriana, hem confirmat que l’educació preventiva en pot ser l’aliada perfecta. Perquè en tan sols dues setmanes he estat i estaré participant en fins a cinc projectes diferents on l’educació i els i les nostres joves en són els protagonistes, ja que són ells qui també són el futur de Borriana. I de tota aquesta fusió d’activitat i treball, en naix el concepte de Ciutat Educadora en la que s’està convertint Borriana.

Divendres passat participava a Almassora del projecte Recrea la Teua Ciutat on els i les joves de Borriana analitzen les deficiències a nivell municipal per presentar propostes de millora pel futur. Així, es preveu, s’implica i es busquen solucions conjuntes. Però tan sols un dia abans, els esportistes olímpics visitaven un dels nostres centres per escampar entre els xiquets i xiquetes els valors de l’olimpisme. I tan sols uns dies abans, veiem con els nostres centres educatius se situen com a referents en els nous models educatius amb el disseny de propostes pròpies que també analitzen els problemes reals i actuals dels i les joves. I avui mateix, i durant la jornada d’ahir centenars de joves repartien per tota la ciutat els Punts Violeta que consciencien tant a la ciutadania en general sobre la importància de la prevenció.

Encara li podríem sumar els projectes de La Llar-Espai de creixement familiar o la feina de prevenció que des de fa anys duu a terme la URCE de la Policia Local amb milers de xiquets i xiquetes de Borriana per una millor educació vial. Tots aquests projectes units i sumats fan que puguem manifestar el nostre ferm compromís amb el Dret a la Ciutat Educadora, per tal que tots els projectes, iniciatives i treball impulsat des de les institucions públiques estiga a l’accés de tots i totes, sense excepció, i com a vehicle per fer realitat tota una sèrie d’altres drets fonamentals. Així, amb la prevenció com a base i l’educació com a ferramenta, aconseguirem una ciutat en què prevalga la inclusió i la igualtat d’oportunitats, la justícia social, l’equitat, la diversitat; en definitiva, una ciutat lliure de tot tipus de violència, que promoga a la convivència cultural, al diàleg intergeneracional i la cooperació. Eixa és la Borriana que volem, per la que treballem.

*Alcaldessa de Borriana