Borriana és una ciutat agrícola, però també pesquera i cal estar al costat del sector donant suport a les seues reivindicacions i ajudant-los en els moments de dificultat, davant la preocupació que ha generat en el sector pesquer de la localitat les determinacions de l'esborrany d’una ordre ministerial.

Per això és que des de l’equip de govern municipal hem presentat al·legacions davant el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic perquè no es prohibisca la pesca amb arts de tresmall i palangre de fons en la zona protegida, la qual cosa suposaria una possible amenaça d’extinció de la pesca artesanal del nostre poble.

Ahir mateix finalitzava el període de presentar al·legacions a l’esborrany de l’ordre ministerial per la qual es declaren deu zones d’especial conservació, s’proven les seues mesures de conservació i les de set zones d’especial protecció per a les aus i es proposa la modificació dels límits geogràfics de dotze d’aquests espais de la Xarxa Natura 2000 Marina.

El que demanem és que es tinga en compte els perjudicis socioeconòmics que la prohibició de la pesca artesanal a l’interior de la zona protegida, on existisquen fanerògames marines, suposarà per al 100% de la flota d’arts menors de Borriana, de la qual depenen directament 27 famílies i altres indirectament.

Considerem que les modalitats de pesca artesanal a Borriana, tresmall i palangre, són respectuoses amb el medi marí i comporten un impacte nul sobre els prats de fanerògames.

Cal recordar que el calador natural de la flota de Borriana és des de la zona Sud del port de Borriana fins a la zona Nord de Sagunt i és el calador en què la flota de Borriana ha pescat des que hi ha constància de pescadors a Borriana, sense causar-li cap perjudici, ja que ells són els primers interessats en conservar-ho.

Tant el sector pesquer de Borriana com el consistori tenim clar que les arts tradicionals dels mariners no afecten els boscos de posidònia i som molt conscients que a tots ens interessa preservar-los i actuar sempre amb el màxim respecte perquè som els primers que estem a favor de la sostenibilitat.

Els prats de posidònia no els mata la pesca artesanal, els mata la regeneració que provoca els arrossegaments d'arena, els abocaments i la contaminació. Per contra, prohibicions com aquesta mata els sectors econòmics tradicionals i això no es pot permetre. H

*Alcaldessa de Borriana