La crisi oberta a l’Acord de Fadrell que governa Castelló des de juny arran de la gestió de la Junta de Festes és la cristal·lització de varios errors estratègics i de funcionament: les forces progressistes arrosseguem des de 2015 certa incapacitat de conduir la iniciativa política i de gestionar sense drames les diferències internes, dos requisits bàsics per eixamplar les majories socials necessàries per a reeditar governs en el futur i alimentar una societat civil que espente la magnitud de les transformacions que necessitem en la pròxima dècada.

La gestió de les festes tradicionals ha sigut problemàtica en moltes ciutats i municipis d’Espanya des de l’arribada als governs municipals de forces progressistes: acotar el control dels grups de pressió també tradicionals autoinstituïts i sense base democràtica per aplicar criteris de transparència i participació, però també avançar en la laïcitat i la feminització dels rols atorgats a les dones han provocat no poques tensions per totes parts. Són transformacions, crec, necessàries i irrenunciables, però en l’oportunitat, els diàlegs previs i les magnituds d’eixes transformacions hi ha marge per les diferències i les discrepàncies. Discrepàncies que durant l’últim mes en Castelló l’hem gestionat els tres membres del govern d’una forma inadequada.

Les relacions entre les forces progressistes han de ser honestes i transparents, posant damunt la taula vies d’acció estratègiques diferents per fer avançar la societat en una clau més igualitària i lliure, no mirant solament com restar alguns suports en l’adversari, sinó com plantejar projectes de vida més atractius per a les majories socials que facen créixer la base ciutadana amb ales de transformació. Hauríem de tindre més a mà la brúixola i menys la calculadora. Potenciar perfils dialogants, incentivar la reflexió política de fons i carril llarg per afrontar les batalles culturals contra els sentits ideològics conservadors. Fer polítiques progressistes amb eixa mirada llarga, i no sols pendent del regat curt, és fonamental perquè els governs progressistes puguen anar assentant les bases per a les victòries dels futurs governs, conquerir victòries que òbriguen el camí de les següents, eixa és l’única forma de fer els màxims esforços perquè les forces conservadores (hui amb una pota de dreta radical) troben les ferides des d’on apuntalar les nostres derrotes.

*Secretari General de Podem-EUPV