El Ministeri d’Hisenda, el Govern del PP a l’Estat espanyol, ha posat en marxa una regularització cadastral sense precedents en la història per tal de posar al dia les dades de les vora 46.000 unitats cadastrals de la ciutat, la immensa majoria d’elles de caràcter urbà. Fruit d’aquest cadastràs del Govern del PP, uns 3.000 veïns i veïnes de Vila-real han rebut en els últims dies una notificació amb la repercussió d’aquesta mesura en el seu rebut de la contribució.

Es tracta de la regularització --és a dir, de la inclusió a la base de dades de la Direcció General del Cadastre-- de noves construccions que no havien estat declarades, piscines, reformes o ampliacions que no constaven en els registres del ministeri i que incrementen el valor dels nostres béns. Fins i tot, s’han incorporat i afegit nous usos, com els casos de cotxeres que figuraven com a tals, però que ara tenen un ús com a xicoteta tenda o negoci.

A tots ens sobta i ens costa fer front a pagaments inesperats, a mi el primer, però també hem de ser conscients que no és just que el nostre veí pague per una cosa, com pot ser una piscina, per la que nosaltres no hem pagat res fins ara. L’Ajuntament de Vila-real està obligat, igual que ho ha fet la resta de municipis de la província, a aplicar aquestes liquidacions, corresponents als últims quatre anys. Aquests diners no els hem demanat nosaltres, però sí s’ingressaran a les arques municipals. No fer-ho seria incórrer en delictes de prevaricació o fins i tot de malversació, tenint en compte que estan parlant sempre de diners públics, de tots i totes.

MALAURADAMENT, a Vila-real tenim una oposició absolutament irresponsable, partidista i manipuladora, que ha vist en el cadastràs del Govern central una oportunitat d’atacar un equip de govern que ens hem limitat a aplicar la llei que el seu mateix partit a l’Estat ens imposa.

En una tremenda obsessió per les piscines, per primera vegada en la història, el Partit Popular ha enviat els drons a fer fotografies i vídeos de les nostres cases en tot el territori espanyol, a excepció només de País Basc i Navarra. Un pla de regularització cadastral pel qual, fins i tot, ens van cobrar una taxa de 60 euros que ha anat directament a la caixa del Govern.

No anem a posar en qüestió que s’haja de pagar per béns que, fins ara, per diferents motius, ens havíem estalviat. Això seria tremendament injust. Però resulta trist i lamentable que el PP i Ciutadans a Vila-real culpabilitzen l’equip de govern d’una situació que s’està donant en tots els municipis. De fet, només a la província de Castelló, ja hi ha 44 ciutats amb la regularització finalitzada i més de 16.000 immobles afectats en total.

L’Ajuntament de Vila-real, com sempre hem fet i seguirem fent, estarem al costat dels nostres veïns i veïnes, a la seua completa disposició per atendre tots els seus dubtes i ajudar-los a fer front a aquestes obligacions amb plans de pagaments fraccionats. I confiem en què els diners que recaptem puguem destinar-los a projectes bons per a la ciutat i no ens vegem obligats a pagar deute dels bancs o més empastres i herència urbanística del PP.

*Alcalde de Vila-real