La recuperació dels elements arquitectònics del camp d’aviació de Vilafamés, construït en 1937, s’ha presentat com un recurs turístic. Una important inversió de l’AVT de la Generalitat Valenciana que, sense dubte, incrementarà les visites turístiques de la comarca. És un recurs que ha gestionat amb molt d’encert el regidor de Turisme, Lluís Torlà. Però aquests elements recuperats --cal insistir--, no tenen únicament una finalitat turística sinó que formen part del patrimoni cultural i de la memòria històrica. En aquest sentit, les restes recuperades són un element didàctic de primer ordre per a explicar --de la forma més rigorosa i engrescadora possible-- els motius de la Guerra Civil i les conseqüències d’un conflicte armat que tant de dolor ha causat.

Les funcions bèl·liques de les trinxeres, del refugi, de la torre elèctrica i dels materials armamentístics que s’han recuperat a Vilafamés s’han explicat pels especialistes amb tot tipus de detalls. Però la finalitat més profitosa que podem extraure de les restes arqueològiques de la història recent és explicar que la Guerra Civil va ser originada per un alçament militar. Una sublevació de l’exèrcit contra el govern legítim de la II República, constitucional i democràtic. Aleshores, el camp d’aviació que van construir els veïns de Vilafamés, en 1937, tenia com a finalitat la defensa del govern republicà davant els bombardejos de Franco. A la II República calia defensar-la perquè aportava avanços socials importants, com el vot de les dones i una política educativa d’alfabetització universal. En el cas de Vilafamés, com a fets més destacables, es van construir les escoles rurals de la Bassa i del Caragol i es va canalitzar l’aigua del barranc del Ferrer al poble. Un període de progrés social que el va succeir quaranta anys de dictadura militar amb molta repressió, por i misèria.

Aquesta ha de ser la finalitat més noble de la recuperació del patrimoni, com a recurs turístic, però també com a eina didàctica per donar a conéixer la història i no repetir els errors.

*Regidor de Triem Vilafamés-Compromís