Els campaments d’estiu són uns dels records més entranyables que guardem de la nostra infància i joventut. Un espai per a la convivència, l’esbarjo i també per a l’educació en valors que millora la socialització i el treball cooperatiu dels menuts i ofereix una oportunitat excel·lent per a la conciliació de la vida laboral i familiar en moltes llars, que veuen com les vacances escolars i les professionals poques vegades van de la mà.

A Vila-real tenim la immensa sort de comptar amb una xarxa d’entitats extraordinària que, conscient de la importància dels campaments per a facetes molt diverses de la vida, ofereixen cada estiu un ampli ventall de possibilitats per als més menuts, que completen l’oferta que de manera directa llancem des de l’Ajuntament, amb les activitats de l’Aplec d’Estiu i el Campus Natura, a través del projecte XiCaEs de la Fundació Caixa Rural per a persones amb diversitat funcional, a més de l’Escola Esportiva d’Estiu. Però els campaments de les nostres entitats són molt més que un Aplec o un programa d’activitats: són un esdevinement que molts xiquets, famílies, entitats i monitors esperen cada any amb especial il·lusió; un lloc de retrobament, en el qual els xiquets i xiquetes es coneixen, traven amistats que seran per sempre, aprenen a interrelacionar-se, practiquen activitats físiques i socials, sempre en contacte directe amb la naturalesa... Aprenen, en definitiva, a conviure.

Al llarg dels últims anys, he tingut l’oportunitat de visitar molts d’aquests campaments, compartir activitats i conviure amb xiquets i monitors. Enguany, de nou, i fent gala de la nostra marca de Ciutat de la Ciència i la Innovació, tornem a acostar-nos una vegada més als campaments en un projecte audiovisual i d’ús de les noves tecnologies, comprovant de primera mà com, en l’era digital, els campaments d’estiu segueixen sent un element de formació de gran valor. Element al qual se suma el fet d’oferir a mares i pares un cert respir, conscients que els seus fills i filles estaran durant uns dies en les millors mans, gaudint del temps d’oci sense deixar de formar-se.

La Consolació, Pintando el Camino en Rosa (Aspanion), JuCar, Lluïsos, el Rosari, la Puríssima, la Unió Musical La Lira, Animatemps i la parròquia dels Sants Evangelistes són les entitats que aquest estiu han portat de campament a més de 700 xiquets i xiquetes de Vila-real per diferents punts de la província, València i Aragó, a més del cap de setmana de respir que celebrarem a finals d’agost amb les persones amb capacitats diferents. Entitats totes elles que demostren l’enorme dinamisme i implicació de la societat vila-realenca, amb la qual venim col·laborant de manera estreta des de l’any 2011, en una aliança constant que ens ha portat a multiplicar per quatre les aportacions directes a entitats mitjançant convenis.

Ara que la calor apreta, és hora de mirar al nostre voltant i posar en valor a les entitats i la gran tasca que fan a través de les nombroses activitats i programes que promouen. Entre ells, i de manera destacada, els campaments d’estiu.

*Alcalde de Vila-real