La vuitena edició dels Campus Científics d’Estiu del Ministeri s’està desenvolupant a l’UJI durant tot el mes de juliol, amb el campus: CAMPUSHABITAT5U, per ser el nom del Campus d’Excel·lència Internacional i Regional dins les cinc universitats públiques valencianes. Aquesta activitat, que es realitza a la nostra universitat per segon any consecutiu, gràcies al treball i coordinació del vicerrectorat d’Estudiants, Ocupació i Innovació Educatiu, l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals i la Unitat de Suport Educatiu, és una iniciativa de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, amb el suport de l’Obra Social La Caixa.

En aplegar les vacances d’estiu, un total de 120 joves, que han finalitzat els seus estudis de quart curs de l’Educació Secundària Obligatòria (ESO) i primer de batxillerat, es prepararen per a viure una experiència única, com a premi a les notes dels seus expedients durant el curs. I és que solament aquells i aquelles que tenen mitjanes excel·lents són seleccionats pel Ministeri per a participar en aquest projecte. Novament en aquesta edició, s’han enregistrat més de 8.000 sol·licituds i sols 1.900 han estat admesos en un dels 16 campus d’excel·lència internacional.

L’UJI ha preparat quatre projectes per a què l’expressió «aprendre gaudint» cobre el màxim sentit de l’expressió, on totes les pràctiques són molt visuals, experiencials i divertides. Així doncs, els projectes que s’estan desenvolupant als laboratoris i instal·lacions de la universitat, en general, i de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals, en particular, són:

Campus Hàbitat: projecte educatiu i eficient, on aprenen la manera d’obtindre la certificació energètica d’una vivenda, identifiquen els principals materials de construcció a la vegada que defineixen la sostenibilitat dels mateixos i es realitza la caracterització dels residus d’envasos que diàriament generem per a determinar, posteriorment, les alternatives d’aprofitament. Finalment, se’ls mostra la casa éBRICKhouse, on s’han aplicat solucions bioclimàtiques en la seua edificació per tal d’aconseguir una construcció sostenible i comfortable, amb la finalitat de què l’estudiantat aprenga a diferenciar entre solucions sostenibles i no sostenibles en matèria de construcció.

Ciència per a la vida. Aquest projecte es diferencia en dues matèries: química i biologia. En l’àmbit de la química, a més d’aprendre les mesures de seguretat al laboratori, es realitzen pràctiques com la síntesi de niló, la realització d’un jardí químic, la preparació d’un indicador químic cassolà, la determinació de la concentració d’una dissolució i l’obtenció de blandiblú. Pel que fa a la biologia, es realitza l’observació d’intercanvis hídrics a través de la plasmòlisi i la turgència, i es treballen teixits meristemàtics amb l’observació de la mitosi. Per concloure, s’extrauen i valoren clorofil·les, i s’observen les reacciones de la fotosíntesi.

Com la física i la tecnologia milloren el nostre entorn. En aquest projecte es treballen dos matèries, física i tecnologia. Dins de la tecnologia es realitza una introducció als àmbits de la mecànica del sòlid rígid i a la teoria de mecanismes amb dues pràctiques, una de transmissió d’engranatges i l’altra sobre la catenària. I es mesuren quocients d’arrossegament i intensitats de turbulència en el túnel del vent, per a mesurar forces aerodinàmiques. Pel que fa als continguts de la física es treballen diferents aspectes de la física del moviment, i es realitzen joguines amb imants per a entendre els dispositius electromagnètics.

La suma de les matemàtiques i la informàtica per a trobar solucions. En aquest cas, de manera lúdica s’introdueixen conceptes matemàtics, relacionats amb l’empaquetament geomètric i els mosaics, així com una introducció a la geometria fractal de la natura, que s’acaba relacionant amb la raó àurea. La resta de les pràctiques d’aquest projecte es centren en el disseny i desenvolupament de videojocs, que els participants realitzen com activitat de la sessió i en ensenyar a l’estudiantat les bases de control de robots mòbils mitjançant la programació en Python.

A més dels projectes, els estudiants i estudiantes participen en visites i conferències socioculturals a les instal·lacions de l’UJI, sense oblidar la vessant d’oci, amb activitats al servei d’esports i altres activitats fora de les instal·lacions del centre.

Les evidències d’aprenentatge d’aquests 60 joves de 4t de l’ESO, i 60 joves de 1r de Batxillerat es mostren en una exposició pública d’un pòster els divendres al matí, per tal de mostrar als companys els treballs realitzats a cada projecte i els coneixements adquirits durant el desenvolupament de les classes.

Sens dubte, una experiència intensa i molt gratificant que tots asseguren que recomanarien al 100%, perquè entre altres coses els permet sentir-se membres de la comunitat universitària; consoliden de manera pràctica coneixements apresos als instituts; fan amics i amigues de tot l’estat espanyol; l’experiència els ajuda a incrementar l’interès per les titulacions científiques i la recerca; i reben informació de primera mà al conèixer les vinculacions de les pràctiques que realitzen amb diferents estudis de Grau, de manera que els permet prendre decisions vocacionals amb major seguretat i menor marge d’error.

*Vicerrectorat d’Estudiants, Ocupació i

Innovació Educativa