El passat divendres varem veure com la gent va eixir al carrer a exigir la implicació dels governs a tots els nivells, davant l’emergència climàtica, per a prendre les mesures necessàries per a reduir de la forma més ràpida possible al balanç net zero de les emissions de gas d’efecte hivernacle. Milers de persones han pres el convenciment de la importància de prendre part del problema més important del nostre planeta.

La periodista Naomi Klein, que porta anys alertant del greu problema, assegura que no solament s’han de prendre mesures per tal de poder millorar, que no resoldre, l’actual situació, sinó que s’ha de donar el pas per canviar el sistema socioeconòmic en el que vivim, i és «la natura la que intenta dir-nos que necessitem un model econòmic radicalment diferent». I aquesta és la decisió que està en les nostres mans. Des del veí o veïna que es consciencie de la manera de reciclar, fins als governants del països més rics del món. S’ha d’aconseguir amb un canvi de mentalitat, i de política dels nostres governants.

A Borriana anem donant passos en la direcció correcta, encara que no tots en la rapidesa que desitjaríem. Les noves vies de connexió de carrils bici, en l’avinguda del Port, la pròxima en la del Grao, fins a l’estació de tren, són passos en positiu, als que s’han de sumar el pla de mobilitat que s’està realitzant, la inclusió dels nous camins escolars per evitar el transport rodat per al nou curs, la plantació d’arbolat o la millora de les zones verdes. Són passos en positiu, junt a l’eficiència energètica dels edificis públics, l’utilització de plaques solars en instal·lacions esportives. Som conscients que queden moltes iniciatives per fer, i per això Compromís presentarà al pròxim ple una moció per adherir-nos a la Declaració d’Emergència Climàtica i posar en funcionament els compromisos que podem emprendre a nivell municipal.

Perquè cal lluitar per un futur pels nostres fills, i deixar a un costat les veus que defenen que no existeix el problema del canvi climàtic, i que no hi ha cap necessitat d’esforzar-nos per resoldre un problema mundial, perquè cada vegada són menys, i sols creen un debat estèril. Aquest un problema de totes i tots, del que les persones hem sigut els responsables, i nosaltres som els que li hem de posar solució. Els nostres xiquets i xiquetes són els primers que ens estan advertint del greu problema.

*Portaveu de Compromís a Borriana