Ja fa tres anys que va començar el canvi a l’Alcora. Tres anys on, per primera vegada, Compromís tenia la responsabilitat de governar, i per primera volta es trencava amb majories unicolor, vicis i inèrcies del passat.

El símptoma d’eixe canvi va fer-se evident des del començament. Perquè des de la mateixa constitució del govern del canvi es trencava amb l’aliança Consell-PP-incineradora. Per primera vegada, un alcalde, que escriu estes línies, i una Conselleria, també de Compromís, es van posar al mateix costat que l’Alcora i del seu futur. Potser molts ja han oblidat l’amenaça de la incineradora. Per això, quan es compleixen tres anys, cal posar en valor que va ser el compromís del govern amb la ciutadania el que va fer fora per sempre el perill. I superat aquest escull, es va començar a construir un projecte de poble, més actiu, més viu, i pensat per les persones.

Amb eixa vocació, amb mirada a llarg termini, s’han fet grans coses en 36 mesos, com ara encetar un projecte cultural, patrimonial i social com el de la Reial Fàbrica, que suposarà un nou motor socioeconòmic i cultural al nostre municipi.

L’Alcora que volem abasteix tots els fronts. I per això hem treballat a tots els àmbits: millorar els serveis de les farmàcies de guàrdia; redisseny urbà del centre, peatonalització de places i aposta per l’accessibilitat i per l’urbanisme del segle XXI; més ajudes socials i a l’estudi; més serveis com el minibús, la bebeteca... Més activitat cultural i lúdica, amb exemples com la Tardor Cultural, el Mesó de la Tapa o la Fira del Llibre Solidària. Més transparència i atenció al veïnat, amb el Dia del Veí; més col·laboració amb les entitats, com ara les aules de l’Escola de Música; aposta definitiva per l’EOI; i suport al sector ceràmic i l’ocupació amb iniciatives com el Maig Ceràmic. Val a dir que la feina d’impuls industrial ja dóna fruits i l’atur ha baixat del 18 en 2015 al 12,5%.

Compromís encetà el canvi que ja aflora. Però per fer de l’Alcora un poble millor s’ha d’anar amb llums llargues. Per això, al camí encetat li cal continuïtat per avançar en projectes com un centre per majors al poble i la millora de la CV-16.

*Primer tinent d’alcalde de l’Alcora