Sorpreses als processos interns: Pedro Sánchez va arrasar diumenge a casa del PSOE i Estany liderarà Podem al País Valencià. Es fa ben complicat fer l’anàlisi de la situació sense caure en tòpics, però els canvis s’estan fent cada vegada més intensos als partits polítics i els aparells tradicionals perden el contacte amb la militància o, almenys, la capacitat d’influència. Els resultats que ahir van viure dos partits amics de Compromís tenen efectes clars sobre la vida política valenciana. Els aparells han perdut el contacte amb les seues bases. Ximo Puig ha triat el bàndol perdedor; però, no només ell, quasi tots els càrrecs públics al País Valencià han vist com la seua candidata perdia fins i tot amb els avals.

Per la seua banda, Pilar Lima i l’equip oficialista de Podem tampoc ha obtingut un suport majoritari de la militància valenciana, ni tan sols l’equip de Fabiola Meco, el qual es podria entendre com a l’aparell valencià. Els aparells han perdut el control.

De tot açò haurem de fer un pensament totes les formacions polítiques. Més enllà d’un Partit Popular en què les primàries només tenen un candidat i que crida a files a toc de corneta, la resta de partits amb sistemes democràtics interns tenim la possibilitat que els porocesos orgànics servisquen per donar una clatellada als nostres aparells. Perquè, si una cosa queda clara, és que els lideratges absoluts i imposats tenen els dies comptats.

La reconnexió entre la ciutadania i les institucions s’està produint a colps de titulars amb la paraula «fractura» ben remarcada. A les Corts Valencianes, al Congrés, al Senat i als ajuntaments cada vegada som més les persones que hem arribat fartes de suportar que facen i desfacen sense comptar amb nosaltres. I això es trasllada inevitablement als partits polítics. Ja no valen aparells, ja no funciona la imposició del poder intern. Les persones volen opinar en tot i per a tot i als partits ens toca escoltar. Estos temps de canvi són una gran oportunitat per a capgirar la situació i retornar el poder real a les bases, però també per descentralitzar les decisions dels partits i tenir en compte les particularitats dels territoris.

*Diputada de Compromís al Congrés