Ara fa un mes, Correos (y Telégrafos SA) va suspendre el repartiment ordinari (en bustia domiciliària) a les costes Nord i Sud de Vinaròs, deixant sense servei a més de sis mil veïnes i veïns i a tots els que viuen a Vinaròs uns quants mesos a l’any (molts, jubilats que hi viuen pràcticament tot l’any però mantenen el domicili oficial al seu municipi).

Com es va arribar a eixa situació? El setembre del 2015 la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) inicia una informació reservada «al no constar entre la información aportada por Correos, datos oficiales del ayuntamiento, si bien figuraba la solicitud de los mismos», una informació que «Correos, en escritos del 23 de abril y 25 de septiembre de 2014, había solicitado al Ayuntamiento, sin recibir respuesta a dichas peticiones». És a dir, davant de la inacció de l’ajuntament del PP, Correos demanava a la CNMC l’inici de l’expedient per declarar bona part del municipi «entorn especial»: es deixaria de repartir a domicili i caldria col·locar en la via pública busties concentrades pluridomiciliàries (BCP).

Després d’un llarg expedient, a finals del 2016 la CNMC, malgrat que l’ajuntament va remetre tota la informació que se li va requerir, autoritzava la pretensió de Correos, que comunicava als afectats que no repartiria a domicilis des de maig del 2017. A l’Ajuntament, malgrat estar convençuts que era una decisió qüestionable, vam descartar la via judicial, d’acord als informes dels tècnics, optant per demostrar amb nous informes, tal com permetia la resolució, que la situació real no era la que havia presentat Correos. Així es va fer i la nostra petició, feta en març, va estar admesa aquesta setmana per la CNMC, que va decidir l’inici del procés de restauració del servei de repartiment postal a les zones de Boverals, Barbiguera, Cala Puntal, Cales, Deveses, Saldonar, Ameradors, Salines i Triador. No sempre que es fa un bon treball, dóna fruits (sobretot quan depén d’un tercer) però en aquesta ocasió podem dir que s’ha aconseguit la restauració d’un dret de manera ràpida. I el més important, milers de persones recuperen el servei de correus a la seua bustia.

*Alcalde de Vinaròs