Ha costat. S’ha fet una tasca tal vegada fosca però enorme i per fi tenim una proposta de resolució d’al·legacions del Pla General Estructural de Castelló. Ens haguera agradat tindre-la abans, per descomptat, però crec sincerament que els temps no poden restar-li protagonisme ni un moment ni al com s’ha fet tota aquesta tasca ni al model de ciutat que es proposa. Ningú recorda quan es va aprovar el Pla General del 2000 però tots recordem i patim les conseqüències de la seua anul·lació. El com i el què sempre han d’estar per davant del quan.

Aquest dimecres els tres portaveus dels signants del Pacte del Grau vam signar un acord en el qual es defineixen les directrius bàsiques que marquen el model de ciutat del Castelló del futur. Així, el dia 30 d’abril tindrem un plenari extraordinari on possiblement es farà l’últim debat plenari important en aquesta legislatura i que servirà per a fer un pas més en la complexa tramitació per aconseguir que la ciutat tinga per fi un planejament urbanístic que servisca per a donar seguretat jurídica i per a transformar-la en una ciutat de futur. Tal vegada el pas més important en eixa llarga tramitació perquè des del punt de vista municipal tan sols quedaria assumir els condicionants que l’Informe Ambiental redactat per la Conselleria de Medi Ambient ens marque.

Segur que algú dirà que fem aquest anunci amb clau electoral. Res més lluny de la realitat. No se m’ocorreix res menys electoralista que desestimar un bon grapat d’al·legacions basant-se en un canvi de paradigma urbanístic que passa del desenvolupisme desmesurat i irreal a un creixement racional i un model de ciutat compacta. Però saben que ja estem en campanya (si és que alguna vegada no ho hem estat) i per a alguns quasi tot s’hi val.

JA TINDREM TEMPS de parlar de dades, al·legacions i noves propostes en el planejament. I el tindrem, entre altres coses, perquè l’acord plenari proposa sí o sí una segona exposició pública del document una vegada s’integre l’Informe Ambiental, tinga canvis substancials o no. En ares a la transparència i a la participació. Però em permetran que hui acabe donant les gràcies a qui han fet possible tot açò: l’equip humà de planejament urbanístic. Tècnics, jurídics i administratius liderats per Consuelo Leal i Fernando Calduch que han llevat hores als seus per a ficar-li-les a la ciutat. Per responsabilitat i per amor a Castelló.

Ells han estat indispensables i un suport fonamental en la tasca política que hem fet en aquests quatre anys els signants del Pacte del Grau en urbanisme. Com a regidor és un autèntic luxe ficar cara al treball brutal de tot eixe increïble equip humà. Mentre altres grups inclús han votat en contra dels processos de participació pública negant-se a què els veïns i les veïnes digueren la seua, nosaltres hem visitat barris, ens hem reunit amb veïns, col·lectius i associacions i hem arribat a acords en qüestions on inicialment no estàvem prop. Segur que no tothom estarà d’acord amb el que proposem, almenys al 100%, però els puc assegurar que el treball s’ha fet, es fa i es farà per a ficar les bases del millor Castelló del futur.

*Portaveu del grup socialista a l’Ajuntament de Castelló