Mentre el passat 21 de febrer el PP, Ciudadanos i tota la ultradreta europea decidien impedir la intervenció de la jove ecologista Greta Thunberg en el plenari d’Estrasburg, un enorme bloc de gel es desprenia en algun lloc de l’Antàrtida per efecte del calfament global de la Terra, arrossegant amb si a la deriva a un grup d’óssos polars condemnats a una mort segura. Resulta curiós que Begoña Carrasco, Toni Cantó i el franquisme en ple es posaren d’acord una vegada més per a impedir que una simple estudiant de 16 anys traguera els colors a la classe política europea per les seues polítiques de destrucció massiva en matèria de medi ambient.

Mentre totes les nostres institucions, les espanyoles i les valencianes també, continuen mirant cap a un altre costat defensant per acció o omissió els mateixos interessos empresarials que ens han portat a aquesta situació ambiental límit, el País Valencià s’ha situat entre els territoris de l’estat on més ha pujat la temperatura en els últims anys. A Castelló, fins a 2,4°C per damunt del que teníem de mitjana en els anys 70, la qual cosa ens situa en una àrea d’elevada vulnerabilitat a causa del calfament global.

Mentre l’Ajuntament de Castelló segueix sense fiscalitzar les emissions de les indústries locals més contaminants --més al contrari, promou agermanaments amb multinacionals del sector químic a canvi de castells de foc i concerts--, l’aire que ens envolta està cada vegada més contaminat i és més irrespirable. Així ho demostren les dues setmanes durant les quals, recentment a Castelló, hem patit índexs de contaminació per damunt del que estableixen l’Organització Mundial de la Salut i la Comissió Europea. Tot amb l’agreujant que el govern municipal no ha pres cap mesura correctora, la ciutadania en cap moment hem sigut informada i seguim sense tindre els panells informatius de qualitat de l’aire que l’Ajuntament hauria d’haver col·locat fa molts mesos en compliment d’un acord plenari.

Mentre, entre insults, s’acosten les eleccions, haurem de pensar quines són les coses importants que hem de tindre en compte a l’hora de decidir a qui votem. Ens hi juguem la vida.

*Regidor de Castelló en Moviment