C om deia Philippe de Montebello, el director del MET de Nova York, «Una ciutat sense museu no té veritable prestigi, no és una veritable ciutat». No és la primera vegada que faig ús d’aquesta cita amb la qual em sent completament identificada, i per eixe motiu, perquè crec que el patrimoni és la veritable senya d’identitat d’un poble, és pel que en l’anterior legislatura vam ficar tot el nostre empeny en crear i fer realitat el MUCC, el museu de la història de la ciutat de Castelló, des dels seus primers vestigis d’ocupació humana fins a l’actualitat.

Amb aquest pla museològic de la ciutat, el primer que ha tingut Castelló, vam donar valor d’una manera moderna, viva i integradora, al patrimoni de la nostra ciutat.

Des de recursos ja existents com el Fadrí o la Torre dels Alçaments, que per fi ja no roman amagada al subsòl de la plaça de les Aules i podem visitar-la, o les ermites fins a la recuperació o creació de nous, com el Castell Vell amb el seu centre d’interpretació, la recuperació de l’oblidada i abandonada massa anys Vila Romana o el Refugi antiaeri de la plaça Tetuan.

UN REFUGI ANTIAERI de la guerra civil on contem aquesta part fosca de la nostra història, com era aquell Castelló baix les bombes dels feixistes alemanys que atemoria i matava a la societat civil castellonenca i que ha rebut 30.000 visites en tan sols un any que porta obert a la ciutadania. Un espai per a conéixer, de manera objectiva i respectuosa, el patiment de castellonencs i castellonenques que van patir les conseqüències del cop d’estat a la democràcia. I no oblidem la Vila Romana, situada al Camí Vinamargo, que va ser descoberta l’any 2009 en les obres de canalització del barranc de Fraga i que malauradament estava desfent-se per la desídia política del Partit Popular però que nosaltres vam recuperar i valorar.

ARA JA està construït el seu centre d’interpretació i estem elaborant els continguts audiovisuals amb l’ajuda de l’equip d’arqueologia que hi va treballar.

Els puc assegurar que gaudiran vostés de les visites a aquesta vila datada entre els segles I-V d.C, unes visites que començaran d’ací a pocs mesos i a les quals esperem tota la ciutadania castellonenca. Perquè a Castelló estimem el nostre patrimoni i la nostra cultura i demostrem cada dia que s’omplin les propostes del MUCC o les rutes culturals ja engegades. Tenim uns sentiments legítims d’identitat i pertinença amb un projecte comú, viu, del qual tots nosaltres som part i volem aprendre.

I el MUCC, de la mà de la seua directora, Ana Meseguer, continua treballant amb nous projectes i nous reptes que prompte donaran a llum, com la ruta de Dones immortals al cementeri municipal de Sant Josep i que, esperem, tinguen la mateixa acollida per part de totes i tots vostés.

CASTELLÓ és ric en patrimoni i l’estem reivindicant amb un gran esforç, respecte, coherència, rigor i amb vocació de servei públic. Treball de què estem especialment orgullosos i per al qual comptem amb el suport de la ciutadania castellonenca, que estima la seua ciutat, la seua història i el seu patrimoni històric, artístic i documental.

*Regidora de Cultura i de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Castelló