Dijous passat aprovàrem el III Pla Municipal d’Igualtat d’Oportunitats entre Dones i Homes a l’Ajuntament de Castelló, una eina imprescindible donat que la igualtat és un dels principis de les societats democràtiques i suposa que totes les persones tenen els mateixos drets i obligacions. No obstant això, la realitat mostra que l’existència d’un marc legal no és suficient per a aconseguir la igualtat real, ja que la visió androcèntrica de la realitat i la persistència de rols de gènere contribueixen a perpetuar les desigualtats.

Som conscients que la igualtat requereix de la màxima coordinació institucional i la cooperació ciutadana. Per això hem treballat un Pla basat en la participació amb l’objectiu de marcar els reptes en aquesta matèria per als pròxims quatre anys.

El procés va començar el 2019 amb la regidora Ali Brancal al front del departament d’igualtat i va ser articulat a través de dos eixos: un centrat en l’administració i un altre en la ciutadania. La participació ciutadana és l’anima mater d’aquest pla i per això cada paraula, cada iniciativa i cada actuació tenen un valor especial.

Però l’aprovació va estar enfosquida per l’abstenció d’eixe partit que nega les 52 dones assassinades perquè --diuen-- que la violència no té gènere. Però el que no sabran és que eixe mateix regidor que es va abstindre no va dir ni mut. No va justificar perquè va negar la feina de totes les persones que havien sigut part del procés de participació ni les 29 mesures del Pla enfocades a l’eradicació de la violència masclista.

Estem convençudes que per a assolir la igualtat entre dones i homes al nostre municipi, cal empoderar les dones com a agents polítics, socials i econòmics de la nostra societat i aprofundir en la transversalització de la perspectiva de gènere a totes les àrees municipals. Malgrat que alguns partit no els interessa ni el convinga que treballem per la igualtat, ara ja estan en vigor les 190 mesures estructurades en sis àrees diferents d’aquest Pla Municipal d’Igualtat que recull el sentir de la ciutadania. Una ciutadania que també ha dit prou.

*Regidora de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Castelló