L’altre dia en un dels primers actes posteriors a la signatura de l’Acord de Fadrell, després d’alguns comentaris de felicitacions, em preguntaven què significava això de Transició Ecològica.

Un dels grans reptes de Castelló en els pròxims anys és transitar cap a un projecte de ciutat sostenible i compromès amb frenar el canvi climàtic que hui ja posa en escac el futur de les nostres formes de vida, però també la nostra economia i la nostra salut.

Eixa Transició Ecològica de Castelló implica evidentment cuidar la biodiversitat existent en el nostre terme municipal i detindre la depredació del nostre entorn natural que hem viscut per l’avanç d’un model que desvaloritzava tot allò que no fos susceptible de negoci o de còmput en el PIB.

Però la Transició Ecològica no pot suposar, com tradicionalment s’han abordat les polítiques mediambientals, un departament estanc que gestione una part pressupostària testimonial mentre, alhora, el gruix de la política institucional xoca frontalment contra els principis de sostenibilitat i de resposta a l’emergència climàtica.

La Transició Ecològica de la ciutat de Castelló ha d’impregnar tota l’acció política de l’Ajuntament perquè cada decisió avance en la mateixa direcció, ha de ser com un brúixola verda que oriente totes les decisions vinculades amb les formes de consumir, de produir, de moure’ns per la ciutat i de relacionar-nos amb altres persones. La Transició Ecològica no pot quedar-se delimitada en una única àrea o regidoria, sinó que ha de d’implicar a tot el cos administratiu durant la pròxima legislatura.

Moltes ciutats del nostre país ja han adoptat eixe compromís climàtic i, com a mínim estan dedicant molts dels seus esforços a reduir cada gram possible de CO2, a evitar el consum cada plàstic i a cuidar al màxim l’aire que respirem i l’aigua amb la qual vivim. Vitoria amb la seua infraestructura verda, Barcelona amb el seu Pla de Millora de la qualitat de l’aire i Madrid amb el projecte de mobilitat sostenible Madrid Central, ara tombat pel nou govern de dretes, ja han iniciat eixe camí. Castelló també ha de transitar en eixa direcció i esta ha de ser la legislatura quan tota la ciutat assumisca com a la màxima prioritat avançar cap a formes de vida que fagen sostenible el nostre futur.

*Regidor de la confluència d’Unides Podem-Castelló en Moviment-Esquerra Unida a l’Ajuntament de Castelló