El colp econòmic de la pandèmia ha generat moltes discussions sobre les conseqüències a Castelló. Hem hagut de sentir a l’oposició local acusar-nos quasi de responsables de la caiguda de més 10 punts de l’economia d’Espanya i, alhora, menysprear els intents degenerar plans de reactivació econòmica en línia en les polítiques estatals i europees com a «programes verds del Fadrell que no toquen» o «pretendre combatre la crisi creant horts urbans». Contra les polítiques d’economia verda local (amb tots els errors comesos) que comencem a dissenyar escoltant el que s’assenyala des d’altres àmbits institucionals, les propostes de l’oposició es limiten a abaixar impostos, baixar restriccions a activitats que més riscos de contagi suposen i confiar que la resta arribe pel pes del mercat. Així de fanàtics del neoliberalisme són.

El President Sánchez va anunciar la setmana passada que destinaran 26.000 milions a generar ocupació des de la transició ecològica amb les transferències del Fons Europeu de Reconstrucció entre 2021 i 2023. La rehabilitació sostenible d’edificis (que consumeixen el 40% d’energia total, que es podria reduir millorant l’eficiència del 65% de cases que a Castelló són ineficients i apostant per l’autoconsum energètic amb renovables), les inversions que generen un model de mobilitat sostenible, la reactivació agrària d’un sector quasi desmantellat en la ciutat (el 45% de les parcel·les rústiques estan degradades), la gestió circular dels residus per minimitzar els abocaments... Tots els sectors de l’economia verda entesa com aquells que redueixen emissions de CO2 ja no són una possibilitat marginal, sinó que ja s’han assenyalat com el puntal prioritari sobre el qual fer la palanca de la reactivació econòmica.

Al programa electoral de Podem - Esquerra Unida per a les municipals de 2019 vam unir el bloc ambiental amb l’econòmic i d’ocupació i li vam dir «Castelló treballa en verd». Enteníem que l’ecologia política no podia seguir sent un ideari sectorial i minoritari, sinó que havia de ser brúixola de la resta de la política local.

Sols un any després la necessitat d’afrontar una crisi econòmica estimulant nous sectors ha corroborat eixe plantejament. Qui continue negant el que ja és una evidència ecològica i econòmica serà arrasat pel temps que ens ha tocat viure. H

*Portaveu de Podem-EUPV Castelló