Tan sols cal fer un pas per passar de Vinaròs a Catalunya. El terme arriba a les portes d’Alcanar i llinda en Ulldecona. Nombrosos vinarossencs treballen a les terres de l’Ebre i moltes persones d’allí baixen a Vinaròs a fer compres. Els nostres fills naixien a Tortosa fins a l’apertura de l’hospital de Vinaròs. Els canareus veníen al nostre institut. Els joves d’ací estudien a Tarragona i Barcelona, en proporció similar a Castelló i València (tradició afavorida per la manca de Rodalies). Malgrat les paranoies de Camps, la TV3 arriba als televisors (encara no han pogut frenar les ondes).

El que passa a Catalunya no ens deixa indiferents. Se’n parla i opina, però en to ben diferent dels de les tribunes mediàtiques que demanen caps en compte de diàleg. Nosaltres volem que els nostres veïns, com qualsevol poble del món, puguen decidir lliurement si prefereixen caminar amb nosaltres o buscar el seu camí. No podem entendre que urnes i vots siguen expressions antidemocràtiques i que les llibertats es defensen a cop d’intervenció judicial i policial, i no amb diàleg i negociació. No em semblen suficients, ni de lluny, les condicions en què s’ha convocat el referèndum però em resulta impresentable la falta total d’iniciativa política per part d’un Govern d’Espanya que ho ha confiat tot a que es desunflés la bombolla independentista i, quan ha vist que això no passava, s’ha llençat a les barricades de l’amenaça a càrrecs electes i als escorcolls (amb o sense ordre judicial).

Sempre em xoca que els defensors d’una Constitució que la majoria dels ciutadans actuals no han votat (per edat), demanen l’aplicació de l’article 155 i mai la dels que van del 39 al 52 que diuen coses com aquesta: «Todos los españoles tienen derecho a disfrutar de una vivienda digna y adecuada. Los poderes públicos promoverán las condiciones necesarias y establecerán las normas pertinentes para hacer efectivo este derecho, regulando la utilización del suelo de acuerdo con el interés general para impedir la especulación». Encara estem esperant que un jutge intervinga una constructora o un banc i garantisca el dret a l’habitatge digne de tots els espanyols.

*Alcalde de Vinaròs