Fa uns mesos que en esta mateixa secció tenia el plaer i la satisfacció d’anunciar la primera subvenció europea que arribava directament a l’Ajuntament de Betxí, en aquell cas per a construir el tram inicial del camí escolar. Aquell va ser el nostre primer grand slam.

I ara torne a tindre el plaer i la satisfacció d’anunciar el segon major aconseguit enguany. Perquè fa pocs dies hem tingut la magnífica notícia amb la resolució provisional dels fons Feder de patrimoni per rebre 190.000 € per al nostre Palau.

Això significarà dues coses ben importants. La primera és que esta subvenció ens permetrà modificar el pressupost que ja teníem consignat per a esta obra i, per tant, podrem invertir-lo en altres projectes.

La segona, i jo en diria que històrica, és que tancarem el cercle de les administracions que han arrimat el muscle en el procés de restauració i recuperació d’este magnífic monument, independentment del color polític que governe. Perquè poc o molt, des de l’Ajuntament fins a Brussel·les, passant per la Diputació de Castelló, la Generalitat valenciana i el Govern de Madrid, tots hauran posat el seu granet d’arena en forma de subvencions en este edifici. I he de dir que, amb les dades en la mà, el percentatge que ha posat el consistori és dels més baixos.

En els últims mesos, el PP i el PSOE locals han intentat desprestigiar l’innegable èxit del que acabe de comentar (si ens parem a pensar, pocs casos semblants hi haurà al nostre voltant). Fins i tot han arribat a qüestionar en sessió plenària i en les xarxes socials que per què demanem tantes subvencions per al poble. Evidentment, sense cap argument de pes, només pel fet de criticar, com és més que habitual.

I aleshores, recorde aquella frase cèlebre que diu: «no s’ha vist res més ridícul des que Cal·lígula va nomenar cònsol al seu cavall». És possible que, dos mil anys després, l’hagen superat fins i tot.

*Alcalde de Betxí