Arranca el mes de setembre en les nostres agendes i amb ell la celebració de l’aniversari de la fundació de Castelló. Encara hi ha molta gent que no sap que 767 anys enrere, un 8 de setembre de 1251, el Rei en Jaume I va autoritzar a Ximén Pérez d’Arenós, a través del privilegi, el trasllat del Castell Vell a la plana. Una data que simbolitza el naixement de la nostra ciutat actual. Més enllà d’aquesta miniclasse d’història, m’agradaria parar-me en els actes que s’organitzen des de l’Ajuntament perquè enguany celebrarem el nostre aniversari com a poble amb un Castell Vell ple de dignitat històrica, restaurat i visitable; un Castell Vell que és símbol emblemàtic del nostre passat i serà ara protagonista indiscutible del present i futur de Castelló.

Un deute històric amb la societat castellonenca que aquest govern, amb una aposta ferma pel nostre patrimoni i la nostra cultura, hem fet realitat. Doncs bé, entre tots els actes organitzats pel nostre consistori, hi ha un especialment remarcable en la efemèride, l’entrega de la Medalla d’Or de la Ciutat a la Universitat Jaume I.

UNA UNIVERSITAT que va nàixer fa 27 anys, fruit d’una necessitat social i del consens polític, i que ha estat part essencial en el desenvolupament social, econòmic i cultural de la nostra ciutat. Una Universitat que no només és d’acollida per a les i els estudiants de les nostres comarques, sinó que està entre les mil primeres universitats de toto el món.

Este reconeixement ben es mereix l’acte institucional d’entrega del màxim honor municipal que se li brindarà el dissabte, que compta ja amb el suport unànime de tots els grups polítics municipals.

Li reconeixerem a la nostra Universitat la seua indiscutible rellevància en el desenvolupament de la societat castellonenca, com ja he dit, i aquest reconeixement representa les ganes de col·laboració màxima entre les dues institucions en projectes culturals i educatius perquè una Universitat pública i de qualitat és un orgull per a les persones que allí estudien o treballen tant com per a la ciutat que l’acull.

*Regidora de Cultura a l’Ajuntament de Castelló