Cada 25 de novembre --des de 1999, en que el va instituir l’ONU-- commemorem el Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones. Per desgràcia, el seguirem organitzant molts anys, perquè la violència masclista contra dones i xiquetes està molt lluny de poder-se, ja no eradicar, sinó rebaixar de manera significativa. Són moltes les iniciatives polítiques que busquen implementar mesures efectives per lluitar contra les causes i els efectes d’aquesta pandèmia social. Destaquen els pactes estatal i valencià contra la violència de gènere i l’elaboració de plans d’igualtat en les administracions autonòmica i locals.

Dins dels recursos que impulsa la Conselleria d’Igualtat, destaquen els Centres Dona 24 hores, un recurs públic, gratuït i accessible, la finalitat del qual és procurar atenció integral a les dones víctimes de maltractaments físics o psíquics, agressions i abusos sexuals, i qualsevol forma d’assetjament sexual. L’atenció és prestada per un equip multidisciplinar de treballadores socials, psicòlogues i advocades a través d’un servei d’atenció directa o telefònica.

AQUEST recurs es troba únicament en les tres capitals provincials i Dénia, per tant el de Vinaròs, que entrarà en funcionament en febrer-març del 2019, serà el segon en municipis de menys de 100.000 habitants, perquè donarà servei al Maestrat i els Ports. Com el de la Marina, donarà atenció 14 hores (8-22 h) ininterrompudament tot l’any. En un espai cedit per l’Ajuntament de Vinaròs, la Conselleria farà una inversió de 600.000 € per acondicionar-lo i hi treballaran, de sortida, 14 persones en dos torns. Amb aquesta iniciativa es completa una xarxa de serveis que ha anat ampliant-se aquests últims anys des de l’Ajuntament de Vinaròs (on una agent de la Policia Local formada en els protocols viogen, es dedica exclusivament a l’atenció a les víctimes de violència masclista). I és que, les reivindicacions i les lleis són absolutament necessàries però, traduir-les en mesures concretes, és imprescindible per a lluitar de manera efectiva contra la violència contra les dones. Per a nosaltres és un compromís.

*Alcalde de Vinaròs