Recorde la frustració del sector citrícola quan vam entrar en la Unió Europea l’any 1986. Després d’anys de lluita per entrar en el mercat europeu sense aranzels, va ser entrar Espanya i eliminar-se els de tots els països mediterranis. I eixa frustració va anant a més.

El 14 de setembre el Parlament Europeu va aprovar l’Acord d’Associació Econòmica entre la Unió Europea i Sud-àfrica i 10 països africans més. El document, de 2.118 pàgines, recull en només mitja l’acord pel qual s’amplia el termini d’importació de taronges de Sud-àfrica des del 15 d’octubre (data límit fins el moment) fins el 30 de novembre, amb uns drets d’entrada al mercat comunitari que aniran reduint-se anualment fins la seua total desaparició al 2025.

L’ampliació del període d’importació suposarà la presencia de taronges sud-africanes en el mercat més enllà de Nadal, amb repercussions als productors valencians. L’objectiu d’allargar mes i mig més l’arribada de taronges sud-africanes és pressionar perquè baixen els preus i, per tant, provocaran un desequilibri del mercat.

Els problemes fitosanitaris que pot suposar no són menors per la possible entrada de la malaltia de la taca negra, present a la citricultura sud-africana i que no tenim a la conca mediterrània. Al 2015 se’n va detectar a la Unió Europea.

Compromís, una vegada més, està al costat dels productors valencians i per això recolzem la campanya de les organitzacions agràries i els agents socials i econòmics, que demanen millor regulació. Hem presentat el document reivindicatiu del sector al ple de la Diputació demanant que s’establisquen uns contingents més reduïts de taronges sud-africanes quan arriben al mercat les valencianes, un punt únic d’entrada a Europa i un major control de les malalties de les taronges. Tots a una per a defensar el sector. H

*Portaveu Compromís Diputació Castelló