Setze propostes, que van des de bicicletes adaptades, instal·lacions esportives, enllumenat de carrers, espai per animals de companyia en els parcs o adequar el pati d’una escola perquè siga més verd, han sigut les elegides per la ciutadania de Castelló perquè l’Ajuntament invertisca els recursos dels pressupostos participatius.

Uns pressupostos participatius que aquest govern va incrementar fins a situar-los en 1,65 milions d’euros, que els van dotar d’unes bases públiques i d’un espai web per poder fer la proposta directament i també un seguiment amb total transparència de la seua evolució.

I és que si hi ha una cosa que evoluciona de manera constant és la participació ciutadana i per això tots els suggeriments que ens van aportar les associacions de veïns i els participants que van voler sobre les bases del 2017 es van incorporar a les del 2018, incloent-hi una divisió de recursos per districte.

Però la veritat, per a mi, el més important no és sols que la gent ha decidit quines són les obres que cal prioritzar. Per a mi, el més important és que #DecidimCastelló és una ferramenta que ens permet tenir coneixement directe de les peticions de la ciutadania, quines són les seues idees i les seues preocupacions, saber que darrere d’aquestes propostes hi ha veïns i veïnes que les avalen i ens les reclamen, i la gran majoria són propostes necessàries i plenes de trellat. Per això el govern hem repescat alguna d’eixes propostes que no ixen per vots, però que és evident que són molt urgents.

Jo no els enganyaré, els recursos públics són escassos i limitats. Ja ens agradaria a nosaltres haver pogut respondre a totes les peticions que ens han realitzat però la realitat és que els recursos disponibles sols arriben a cobrir una quarta part de les sol·licitades. Si hagueren de ficar els diners suficients per a pagar tots els pressupostos participatius, no ens quedarien per la resta d’inversions que el funcionament de l’ajuntament i els ciutadans requereixen. I justament, el fet de prioritzar de manera compartida amb la ciutadania és una d’eixes grans virtuts d’aquest procés.

*Portaveu de Compromís per Castelló