Molt s’ha parlat durant els darrers mesos a les tertúlies televisives, articles d’opinió a la premsa i, en general, als mass media, sobre la importància de l’educació en la manera i el prisma a través del qual els i les joves d’avui veuen i interpreten la societat. Aquell mantra que tantes vegades hem sentit de l’educació és la base de la societat del futur. Llàstima que, en moltes ocasions, ens quedem amb el resum o el títol d’eixe paradigma i les polítiques que s’apliquen per convertir-lo en realitat acaben desdibuixant-se entre ensenyament, educació i això de l’adoctrinament que tant estan utilizant alguns només com a argument electoral, i no pensant en revertir situacions i invertir en educació.

I a Borriana volem i treballem per tal que eixa educació siga la base del nostre futur social. Als centres educatius, però també en totes i cadascuna de les iniciatives que a nivell formatiu, d’oci o de socialització portem endavant des de les diferents àrees municipals.

En les dues darreres setmanes, he pogut estar, per exemple, a l’Escola de Pasqua que organitza la regidoria de Joventut. Allà es busca, i en vaig ser testimoni que s’aconsegueix, conciliar la vida laboral de mares i pares amb les vacances dels xiquets i xiquetes, una opció que crec que s’ha d’intentar oferir sempre des de l’Ajuntament. Així com també ens serveix per a la socialització dels menuts i menudes amb el contacte durant tota una setmana amb gent d’altres centres i procedències.

O l’exemple d’aquesta mateixa setmana amb el programa Jove Oportunitat que per segon any consecutiu es porta endavant a la nostra ciutat. Vaig estar parlant amb els i les joves que n’han pres part; a molts els conec de la seua etapa a l’institut, i vore com les polítiques educatives i de formació han fet que alguns d’ells i elles tinguen molt més clara la necessitat de formar-se i de definir el seu futur tant professional com personal, és un altre dels objectius que les iniciatives formatives i educatives estan complint a la nostra ciutat.

Fins i tot hem pogut comprovar com la visita de joves Erasmus de llocs com Itàlia, França, Lituània o Polònia a la nostra ciutat, n’és un bon exercici d’obertura de mentalitats, de conèixer altres móns i realitats que segueixen col·laborant i ajudant al procés de creixement social dels joves i xiquets de Borriana. En definitiva, que a Borriana volem i estem aconseguint ser la Ciutat educadora que es preocupa, treballa i assumeix la responsabilitat de ser el lloc on els i les nostres joves vulguen créixer, aprendre i viure.

*Alcaldessa de Borriana