L’espera ha sigut més llarga del que a tots ens hauria agradat, però, vistos els resultats, ha valgut la pena. Els clubs esportius de la ciutat, els vila-realencs i vila-realenques han pogut gaudir ja aquesta mateixa setmana de les instal•lacions de la nova Ciutat Esportiva Municipal i el gran jardí annex de la Bassa d’Insa. Un espai que ve a multiplicar quasi per tres les instal•lacions esportives que hem posat a l’abast de la ciutadania en els últims cinc anys i que ens reafirma com a la Ciutat de l’Esport i la Salut que és Vila-real, el municipi amb la major ràtio de camps de futbol per habitant.

Ens ha costat molt, moltíssim, arribar fins ací. El degoteig d’empastres, sentències i altres maleses dels anys de govern del Partit Popular, ens ha col•locat en una situació complicadíssima. Els més de 16 milions d’euros en sentències del PP pagats fins al moment i l’enorme risc urbanístic que encara tenim damunt la taula, sumats a despeses sobrevingudes com el tractament dels residus i l’increment exponencial de serveis i instal•lacions que costen (i molt) de mantenir, ens han portat a aplicar un pla d’ajust en la despesa que també ha afectat la posada en funcionament de la Ciutat Esportiva Municipal.

Finalment, amb molt d’esforç per part de tots, hem pogut posar la gespa dels nous camps municipals a l’abast dels nostres clubs. I ho hem fet, com sempre, de manera discreta, sense les grans ostentacions d’èpoques ja passades: obrint la porta quan ha sigut possible perquè els vila-realencs puguen gaudir des del primer minut de la seua Ciutat de l’Esport i deixant per a més avant, quan serà possible, la inauguració oficial que mereix una infraestructura d’aquestes característiques.

Perquè la CEM és més que els camps de futbol. Són també esports no majoritaris, com el rugbi, l’atletisme o running i és també un gran jardí amb pista poliesportiva que posa en valor una àrea fins ara degradada com la Bassa d’Insa i tot un barri, el de Sant Ferran.

Sabem que ens queda encara molt per fer, però, en les circumstàncies actuals, és la Ciutat Esportiva Municipal que hem pogut fer i que, amb la filosofia de millora continua que seguim en tots els espais públics, anirem completant i millorant en el futur. L’any que ve esperem poder complir amb el club d’atletisme, amb la instal•lació del tartan per a la pista, i confiem que la Diputació, almenys per aquesta vegada, estiga a la altura.

La urbanització de la Bassa d’Insa i construcció de la Ciutat Esportiva és, doncs, la primera fase d’un projecte que seguirem ampliant i consolidant, amb més serveis de gran potencial en eixe barri de l’esport que configuren ja la CEM, el CTE, el pavelló Melilla, l’IES Miralcamp i la ciutat esportiva del Villarreal. Un triangle fonamental en la marca de Ciutat de l’Esport i la Salut en la que Vila-real seguim avançant amb passes decidides. H

*Alcalde de Vila-real