Una ciutat, un poble, és la gent que la forma. Els veïns i veïnes, empreses, col·lectius, associacions i entitats que, dia a dia, treballen des dels seus diferents àmbits per a construir una comunitat i fer-la avançar. A Vila-real, tenim la immensa sort de comptar amb una xarxa social, cultural, empresarial i cívica única, un entramat ciutadà que ha anat modelant al llarg de la nostra història una idiosincràsia pròpia: la d’una ciutat a l’avantguarda que no vol deixar mai de ser poble.

Aquesta dicotomia poble-ciutat que ens fa únics mereix que la posem en valor. I això és el que farem aquesta nit, amb una nova edició --la 20ª-- dels Premis Poble. Els guardons reconeixeran el Sindicat de la Comunitat de Regs, que compleix 150 anys gestionant i defensant les aigües del Millars que són a l’origen del nostre naixement; Vicent Gil Vicent, qui, en la seua tasca d’arxiver municipal, ha portat l’Arxiu de Vila-real a ser un referent en gestió documental, protegint i salvaguardant el nostre patrimoni històric; Manuel Cubedo Bort, cap de la Unitat de Tractaments Crítics i coordinador de Trasplantaments de l’Hospital Provincial; i Pau Francisco Torres, el primer vila-realenc en la selecció absoluta de futbol, de la mà del Villarreal CF. Poble i ciutat entrellaçats, gràcies a una publicació, la revista Poble, el seu director, Juanjo Clemente, i el seu equip i col·laboradors; publicació que també està d’enhorabona, amb motiu del seu 25é aniversari.

FA 25 ANYS, NAIXIA a Vila-real un mitjà de comunicació local que, ja des de la seua capçalera, s’enorgulleix de la nostra vessant de poble. Un quart de segle en el qual la publicació, a través dels seus reportatges, entrevistes, informació de servei o fotografies, ens ha ajudat a seguir mantenint i no perdre de vista els nostres valors com a poble, mentre seguim imparables avançant en la ciutat d’oportunitats que és hui Vila-real. Les sèries d’oficis de sempre, comerços tradicionals, penyes i festes locals, els nostres patrons al món o el seguiment mensual de l’actualitat municipal han contribuït a posar de rellevància la identitat vila-realenca --el vila-realerisme, terme encunyat per la mateixa revista-- i seguir estrenyent els llaços compartits que ens fan sentir poble.

PER AIXÒ, L’AJUNTAMENT de Vila-real hem volgut també reconéixer la revista i atorgar-li, en el marc de les festes fundacionals, el premi 20 de Febrer 2020. Un guardó que vol posar de manifest la importància que la revista Poble ha tingut en la nostra història recent per a no perdre de vista la nostra part més emotiva, la de poble. Juntament amb la publicació, també reconeixem enguany altres cinc referents de la nostra ciutat i el nostre sentir de poble, com són Manuel Cerisuelo, el Sirero; María Dolores Jordá, Manuel Arrufat, Paulino Perona i Cecília Llorens. A tots ells i als premiats de Poble, tot el nostre reconeixement i agraïment. Perquè sense ells, cadascú des del seu àmbit, Vila-real no seria el que hui és.

*Alcalde de Vila-real