Amigues i amics d’aquesta tribuna, fa algun temps que em referia en aquesta mateixa secció a un tema que des de CCOO hem vingut reflexionant i pot ser que algunes de vostès fins i tot ho recorden. M’estic referint a les clàusules socials que des de les diferents administracions haurien, al nostre parer, d’establir a l’hora de treure a concurs públic la prestació de determinats serveis que es donen a la ciutadania. No és que siga la nostra primera opció, no, doncs tal i com he manifestat també en aquesta tribuna, en CCOO apostem per la reversió dels serveis al municipi. No obstant això i mentre aquesta postura, coherent i viable, dit siga de pas, s’obre camí amb la sensibilitat que esperem tinguen els diferents governs i la majoria de formacions polítiques que arriben als mateixos, voldria expressar la meva satisfacció perquè crec que alguna cosa ja es comença a fer, convertint-se en realitat alguns dels nostres desitjos i peticions. És a dir, la introducció de noves clàusules perque les contractacions públiques tinguen en compte quant condicions de treball dignes, ètiques i sostenibles.

Això és el que l’Ajuntament de Mataró (Barcelona) preveu aprovar en el pròxim ple municipal, la incorporació de noves clàusules ètiques, mediambientals i socials perquè siguen d’obligat compliment en els nous processos de contractació pública. Una de les mesures serà exigir a les empreses que se subcontracten que fixen un salari mínim de 14.000 euros anuals als seus treballadors a temps complet, és a dir, 1.000 euros al mes, amb l’objectiu de garantir el treball digne per a tots.

En aquest sentit, aquells contractes on la mà d’obra siga un component essencial, el criteri econòmic a l’hora de valorar les diferents ofertes que es presenten ponderarà fins a un màxim del 60%. Qui s’emporte els contractes que no siga perquè presenta la millor oferta, sinó perquè incorpore més clàusules socials. Aquest és el missatge que envia l’Ajuntament de Mataró, i està bé.

Aquest és un dels exemples de la nova guia per a la contractació pública que ha elaborat el consistori català i que ha farcit de criteris socials. Les noves clàusules de contractació inclouen propostes que al llarg de tot el mandat han posat sobre la taula els diferents grups municipals, i que han estat participades pels sindicats des de’l seu inici, com la imposició d’un salari mínim, l’exclusió d’empreses que operen en paradisos fiscals o el suport a petites i mitjanes empreses amb el pagament directe de serveis a terceres empreses subcontractades si l’adjudicatari principal no compleix amb els terminis de pagament.

Des de CCOO PV valorem de manera molt positiva l’aplicació de clàusules socials a la contractació pública. I entenem que les noves exigències són «un pas més» en una política de contractació més responsable, sostenible, social i que fomente valors. Al mateix temps considerem que per tal de poder acomplir aquestes noves mesures, les distintes administracions haurien de reforçar el seguiment i control dels contractes i plantejar la rescissió de les concessions i l’aplicació d’un règim sancionador a aquelles empreses que incompleixin els compromisos pactats. D’aquestes coses hem estat parlant també i proposant en les meses obertes del Diàleg Social amb la Generalitat valenciana.

I com no potser d’altra manera, emplacem als governs municipals de totes les comarques de Castelló així com a la Diputació provincial a que prénguen bona nota d’aquest cas, i puguem ser pioners al País Valencia en bones practiques, portant dignitat a les persones que presten serveis per al conjunt de la ciutadania.

*Secretari general CCOO Comarques del Nord