El sector de la ceràmica està immers en una constant transformació que li permet seguir la senda de la renovació mentre s’adapta a les noves exigències del mercat i de la normativa a escala mundial. Aquesta setmana hem estat a Cevisama i, com cada any, cal posar en relleu que, a pesar que són molts els reptes als quals s’enfronta, segueix mantenint la innovació i l’alta qualitat en la seua oferta a preus competitius.

Entre els reptes més urgents per a les empreses, en l’actual escenari d’emergència climàtica, trobem la incorporació de tecnologies per a la reducció del seu impacte mediambiental. Sabem que la cogeneració és una de les eines importants que té a l’abast el sector per tal d’assolir aquest objectiu. Sense ella, l’empremta de carboni augmenta al mateix ritme que ho fan els costos de producció. És, per tant, una necessitat que el Govern central no només prorrogue el funcionament de les plantes sinó que incentive la creació de noves plantes de cogeneració.

El canvi climàtic és una realitat i tots i totes tenim l’obligació d’avançar juntes cap a uns processos productius cada vegada més respectuosos amb l’entorn. Per això es fa incomprensible que al Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima 2021-2030 (PNIEC) es reflectisca una reducció de la cogeneració. Aquesta previsió del Govern de Sánchez deixa al sector ceràmic dels nostres pobles en una difícil situació.

Des de Compromís, seguirem reclamant allò que és vital tant per a la supervivència del sector ceràmic com per a la millora de l’eficiència energètica. Reclamarem polítiques que ajuden a incentivar la cogeneració i totes les iniciatives encaminades a millorar l’eficiència productiva. No podem perdre més temps.

*Portaveu Compromís per Onda