Amb les motxilles plenes d’il·lusió, esperança i també amb una certa inquietud i preocupació i amb els rostres amagats per mascaretes, més de 5.500 alumnes d’Infantil, Primària, Secundària, Batxillerat i Formació Professional han començat el curs escolar 2020-21 en els 12 centres educatius de Borriana, que en les últimes setmanes han intensificat les mesures preventives de seguretat i els preparatius per a rebre com cal tot l’alumnat.

Un inici diferent i nou, marcat per la corresponsabilitat per tal de garantir el retorn a les aules de manera segura, d’acord amb la nova normalitat.

Cap sistema educatiu del món, per més avançat i previsor que haja pogut ser, ha estat preparat per a la situació que estem vivint. Ningú pot garantir al cent per cent que no es produïsca cap contagi a les aules, com a cap lloc. La pandèmia de la covid-19 té l’infame poder d’estar fent retrocedir la societat, i els seus estralls es poden notar en tots els sectors de la població, un dels més significatius perquè entranya present i futur és l’escola.

És per això que els diferents governs, hem de fer tots els possibles per conciliar la seguretat sanitària amb el dret a l’educació de qualitat i la conciliació familiar i laboral, i garantir que tots els centres compten amb els recursos humans i materials necessaris.

Les mesures que adoptem i els recursos que mobilitzem, tant des de la Generalitat com des de l’Ajuntament, permeten que els col·legis siguen més segurs i garantisquen el dret fonamental a l’educació. Considerem que els beneficis d’assistir al col·legi són més importants que els possibles riscos. Ho fem amb serietat, des del punt de vista sanitari, econòmic, social i educatiu que és el que el que la ciutadania espera d’un responsable polític, tant si governa com si està en l’oposició.

La preparació de l’inici del curs a Borriana, pel que fa als aspectes educatius i sanitaris, ha necessitat un gran esforç i ha estat preparant-se des de maig, actualitzant els protocols amb les últimes instruccions perquè foren totalment eficaços. Tots els centres educatius han garantit el major percentatge de presencialitat possible, han adaptat les instal·lacions i han elaborat el seu Pla de Contingència d’acord a les seues característiques. És per això que vull agrair el treball ingent fet per la comunitat educativa des de fa mesos, i traslladar la nostra plena confiança en el treball i capacitat dels seus equips directius, així com en la implicació i responsabilitat del professorat i personal no docent. H

*Alcaldessa de Borriana