E l col·legi Escultor Ortells obrirà el pròxim 2 de setembre les portes del nou curs lectiu amb total i absoluta normalitat. No ha sigut fàcil, però, tal i com ens vam comprometre, les obres d’emergència han acabat ja aquesta mateixa setmana, per tal que dilluns que ve el personal docent del centre es puga incorporar al treball i les aules estiguen preparades per a rebre els prop de 500 alumnes del col·legi el dilluns 9 de setembre. Amb garantia absoluta de seguretat per als xiquets i xiquetes, que ha sigut sempre l’objectiu i preocupació principals de tots els qui ens hem implicat en trobar la millor solució al problema: Ajuntament, Generalitat, tècnics, direcció del centre, AMPA i empresa.

Ho hem pogut comprovar aquesta setmana, en una visita a l’estat de les obres després de menys d’un mes de treballs, acompanyat del director territorial d’Educació, Robert Roig; la regidora d’Educació, Aida Beteta; l’arquitecte de l’oficina tècnica de la direcció territorial, Alfonso Serra; la directora del col·legi, Lucía Tarjuelo, representants de l’AMPA del centre i de l’empresa responsable dels treballs, Vijosa. Les obres van començar el 7 d’agost passat i, en 20 dies, una situació que ens va preocupar a tots, i molt, ha quedat resolta de la millor manera possible: en condicions de seguretat i sense alterar ni distorsionar el retorn dels alumnes a les aules, com hauria suposat la instal·lació d’aules prefabricades.

Això no hauria estat possible sense la coordinació entre administracions, que ha estat excel·lent, ni sense la col·laboració i bona voluntat de la comunitat educativa del centre, tant la direcció com els pares i mares. Des de l’Ajuntament, i jo en particular com a alcalde, no hem dubtat un segon en fer tot el que fóra necessari --fins i tot suspendre unes xicotetes vacances d’uns dies a Formentera-- per a fer front a aquesta problemàtica: la detecció de ciment aluminós en el forjat sanitari de l’edifici, amb 42 anys a les esquenes, durant els treballs rutinaris d’un projecte menor de millora del centre.

Només saltar l’alerta, vam posar en marxa tota la maquinària, optant per la solució més segura i que menys distorsions provoca al centre: s’han injectat 1.600 metres cúbics de formigó en el forjat sanitari a través de 370 perforacions del sòl, en un obra de 440.000 euros que l’empresa ha executat en un temps rècord. La solució més fàcil potser hauria estat la instal·lació de prefabricades, però el més evident no sempre és el millor: d’haver optat per aquesta mesura, les aules no haurien estat a temps i haurien ocupat un espai de pati necessari per a l’esbarjo dels escolars, obligant-los a més a traslladar tot el material.

TOTS ens podem felicitar del resultat i la gestió d’aquesta situació. En poc més d’una setmana, els xiquets tornaran a les seues aules, les que coneixen i senten com a pròpies, amb total seguretat. Mentrestant, Ajuntament i Conselleria comencem des de ja a treballar per a construir un nou Escultor Ortells, aprofitant l’oportunitat que ens ofereix el pla Edificant.

*Alcalde de Vila-real