El Pla General és el document més important de qualsevol ciutat, on es defineix el model de ciutat. A Castelló som a punt d’iniciar l’exposició pública del nou Pla General, que marcarà el Castelló dels pròxims 20 anys.

Un document del qual s’analitzarà amb lupa el què, però del que molt pocs valoraran el com. Sense negar la importància del què i el quan, com a regidor d’Urbanisme em sent especialment orgullós del com. Perquè es tracta del Pla General més democratitzat de la nostra història gràcies a la participació oberta a la ciutadania, amb el fòrum Segle XXI i el procés participatiu als barris. Aquests dos processos ens han permès reunir un miler de propostes que en la seua majoria s’han incorporat al nou pla. Però també perquè és fruit de molts mesos de reunions amb altres institucions, associacions veïnals, empreses, col·legis professionals, col·lectius ciutadans i veïns a títol particular que ens han traslladat les seues inquietuds.

I, per descomptat, perquè respon a la capacitat de consens del Pacte del Grau, on els grups polítics hem sabut aparcar les nostres diferències per a presentar un Pla General realista, racional i sostenible que faça de Castelló una ciutat més verda, més amable, més inclusiva, més moderna i més atractiva per a viure i volem que aquest consens s’estenga a totes les forces polítiques.

Tots aquests elements de participació atorguen un altre valor afegit al com del Pla General: la transparència. Hem obert el Pla durant el procés de redacció, i no solament a la foto fixa del document final. I açò també és enriquidor.

No puc acabar aquest article sense agrair l’enorme entrega de desenes de tècnics municipals que estan dedicant hores, esforç i talent a dissenyar el millor Pla General possible per a Castelló, que genere espais de qualitat per a la ciutadania. Perquè Castelló ha de ser una ciutat per a ser viscuda.

*Portaveu del Grup Socialista i regidor d’Urbanisme a Castelló