Ha arribat el moment de recollir taronja, i durant les últimes setmanes ens trobem en una de les pitjors campanyes per al nostre sector citrícola. Un sector del qual Borriana ha fet bandera, i ha estat comercialitzant durant el darrer segle. Ara ens trobem en una entrada de taronja procedent de Sud-àfrica que ha afectat al preu de la nostra, la valenciana, i també, s’ha vist afectada per les plagues vingudes des d’allà. Una doble afecció que no fa més que deixar la nostra taronja per terra o en els arbres, sense cap benefici per als nostres llauradors. És moment de recolzar les diferents mobilitzacions que es fan de la Plataforma per la Dignitat del Llaurador, i la manifestació del proper 21 de gener, on tots i totes hem de fer força per reclamar un preu digne de la taronja i per als nostres llauradors. No valen les mitges tintes, i la gent ha de saber que la situació en la que ens trobem en l’actualitat ve de l’aprovació al Parlament Europeu de l’Acord Comercial, pel qual Sud-àfrica pot comercialitzar amb Europa, i que el PP va votar a favor. A favor de no recolzar als llauradors valencians, que ara veuen com les taronges que venen de fora estan deixant a l’arbre o en terra les nostres.

Ara és moment de lluitar, de reivindicar el que és nostre, i cal fer-ho a Borriana, al Congrés de l’Estat espanyol i a Europa, on des del principi Compromís ha estat en contra d’aquest tractat que anava a deixar el mercat valencià en una mala situació, tal com ha ocorregut. És el moment d’eixir al carrer, i demanar el que és nostre. Demanar-li al Govern Central que sol·licite urgentment a la Comissió Europea la clàusula de salvaguarda de l’acord comercial amb Sud-àfrica, amb l’objectiu de no enfonsar encara més als citricultors i protegir als i les agricultores valencianes. Què no s’importen cítrics d’Àfrica del Sud sense garanties per evitar el contagi de la taca negra o citrus black espot, garantint el control mitjançant una inspecció adequada, i la retirada de 250.000 tones de cítrics del mercat en fresc, dotant amb suficient pressupost els programes operatius destinats a eixa mesura.

No podem permetre aquesta situació, i demanem a totes i tots que se sumen a les mobilitzacions per la taronja, i que el proper 21 de gener isquem al carrer a recolzar la nostra terra. Perquè la taronja i els seus llauradors són un dels principals motors econòmics valencians, però també, històrics i tradicionals, que no hem de deixar perdre, per decisions mal preses, i que ara ens toca afrontar.

*Regidor Cultura, Patrimoni i Esports a l’Ajuntament de Borriana