En aquesta solemnitat de Pentecosta, en la qual culmina el temps de Pasqua, vull dirigir- me als joves que durant aquests mesos anàveu a rebre el do de l’Esperit Sant en el sagrament de la Confirmació. Us heu estat preparant per a aquest moment, però a causa de la situació que estem vivint l’hem hagut d’ajornar fins que el puguem celebrar com una autèntica festa de la fe per a vosaltres, les vostres famílies i les comunitats cristianes. Us vull convidar a què mantingueu viva la il·lusió per rebre aquest sagrament que us uneix amb més força al Senyor i a l’Església.

En la litúrgia de la Confirmació l’Esperit és enviat a cadascun de nosaltres tal com va ser enviat als apòstols el dia de Pentecosta. Si en eixe moment és vessat en els nostres cors és perquè arribem a viure plenament com a cristians. Per això, m’agradaria que abans de rebre la Confirmació tinguéreu un moment de sinceritat amb vosaltres i amb el Senyor, i us féreu aquesta pregunta: Què ha de canviar en mi per a ser cada dia millor cristià? Si no us plantegeu això en algun moment de la vostra preparació, la Confirmació podrà ser una celebració bonica, però haurà servit de poc, perquè no haureu interioritzat el que significa.

No es tracta que de la nit al dia canvie tot i us convertiu de sobte en uns cristians perfectes. L’Esperit Sant no actua en les nostres vides d’una manera espectacular, sinó silenciosament. Ningú pot considerar-se a si mateix un cristià perfecte. Al contrari, estic convençut que un bon cristià sempre té la sensació que hi ha moltes coses que han de millorar en ell. L’Esperit Sant farà que no mori en vosaltres el desig de ser vertaders amics del Senyor. Si teniu aquesta inquietud podeu estar contents, perquè heu rebut la Confirmació amb responsabilitat.

Tot sagrament ens demana un compromís de vida. Mantenir la coherència entre la fe i la vida, i no avergonyir-se de ser cristians donant testimoniatge amb delicadesa i respecte, són les exigències que naixen d’aquest sagrament. Ser cristians de debò no és avui més difícil que en altres èpoques de la història, però vivim en un món on molts ho consideren una cosa passada de moda. Heu de lluitar contra l’ambient que ens envolta i això no és fàcil. Que l’Esperit que rebreu en la Confirmació us doni la força que necessiteu perquè el món no mate la vostra fe.

*Bisbe de Tortosa