Fa ara 151 anys, davant la necessitat de personal per a poder assistir a la gran quantitat de gent pobra i malalts que hi havia a l’antic Hospital, la corporació municipal de Vila-real va sol·licitar la mare fundadora de la Consolació, santa Maria Rosa Molas, ajuda per poder atendre les persones necessitades.

Des de l’arribada d’aquelles mares pioneres de la Consolació, la presència de la congregació entre els vila-realencs ha anat creixent i fent-se cada vegada més forta. En aquests 151 anys, la congregació ha creat uns forts lligams amb la societat local que, hui dia, tenen el seu reflex més evident en el col·legi Nuestra Señora de la Consolación i totes les iniciatives associades: el club de temps lliure, l’oenegé Delwende o el Movimiento Consolación para el Mundo.

Aquest segle i mig llarg d’arrelament en la nostra ciutat ha estat i és possible gràcies a l’extraordinària qualitat humana de les desenes de mares i germanes de la Consolació que ens han acompanyat durant tot el nostre trajecte com a poble. Entre elles, de manera especial, la mare María Teresa Menéndez, directora i superior de la comunitat del col·legi Consolació de Vila-real des de 2012 fins 2018.

Aquesta mateixa setmana, he tingut l’ocasió de rebre-la per acomiadar-la i agrair-li, en nom de tota la corporació i de la ciutat, la tasca realitzada durant aquests anys de dedicació a la docència, la formació espiritual i la convivència.

Proximitat, calidesa humana, generositat. Són qualitats que han format part de la congregació des dels seus inicis a Vila-real, l’any 1867. Valors que, amb elles, han crescut en els cors dels milers de vila-realencs des que, des de bon principi, començaren a impartir ensenyança a la gent de l’antic Hospital. Sabedores, com ho som a Vila-real amb la nostra marca de Ciutat Educadora, de la rellevància de l’educació per a construir societats més justes.

Fa poc més d’un any, la ciutat de Vila-real va decidir retornar-los un poc de tot el que elles ens han aportat, amb la concessió de la Medalla d’Or de la Ciutat, el màxim reconeixement que, com a institució, li podem retre. La mare María Teresa Menéndez va arreplegar la distinció, fruit de la tasca que ella mateixa i tantes altres antecessores -entre elles, la mare Emilia Sebastià, vila-realenca mare general de la Consolació i abans, també la mare Leticia Monzonís, i la mare Amelia Rubert-- han fet amb dedicació i estima als vila-realencs. Gràcies per les hores dedicades, pels maldecaps als que segur haurà hagut de fer front, per estar sempre disposada a treballar per fer de Vila-real una ciutat millor. Deixa a la nostra ciutat un gran llegat. Molta sort en el camí que ara emprén, en el que, estic segur, seguirà portant sempre Vila-real al cor.

Ací té per sempre casa seua.

*Alcalde de Vila-real