A la Vall comencem el 2019 amb canvis importants per al nostre poble i la consolidació de projectes posats en marxa en esta legisltaura. Un d’eixos canvis és la il·luminació de tota la ciutat, que prompte deixarà de ser de vapor de sodi per a ser llum led, de més baix consum i menor contaminació. Un canvi de llums, per cert, com el que ja estem ultimant a les nostres estimades Coves de Sant Josep, que prompte estaran de nou preparades per a acollir els milers de visitants que cada any s’animen a conèixer-les i, des de fa un temps, també a disfrutar de la bona música. D’altra banda, en breu començaran les obres de peatonalització de la plaça del centre, amb les que aconseguirem que per fi el cor de la nostra ciutat siga més amable per a les persones. Senyalitzarem també nous carrils bici, per a què de la mà del projecte Stars, els nostres menuts i menudes disposen de formes de mobilitat alternatives.

De nou, impulsarem la formació i l’ocupació de les persones més desfavorides, consolidarem el nou model de gestió de les ajudes a la dependència, i millorarem els nostres centres educatius amb el pla edificant. En definitiva, comencem un any decisiu per a desenvolupar polítiques que tenen com a objectiu situar al centre a les persones i fer de les nostres ciutats espais inclusius on ningú no es quede enrere. Encetem, a més, un any electoral, on malauradament no faltaran amenaces a la convivència, la democràcia i els drets humans, disfressades, això sí, de sentit comú i lògica capitalista. Tenim per davant mesos intensos en què els ajuntaments del canvi haurem de saber estar per sobre d’aquells que no busquen més que l’enfrontament i la tergiversació en benefici dels seus interessos particulars.

Al mateix temps, haurem de ser capaços de construir ponts i teixir estratègies que permeten combatre l’onada conservadora i regressiva que s’escampa a nivell mundial i té conseqüències fins a l’últim racó de casa nostra, com estem veient en allò que té a vore amb les polítiques d’igualtat i de lluita contra la violència de gènere. La humiltat, l’alçada de mires i el feminisme seran les claus transformadores de l’any.

*Primer tinent d’alcalde a la Vall d’Uixó